Beeld © ANP
Beeld © ANP
Huawei

Belgische autoriteiten onderzoeken Huawei, EU is bezorgd

7 december 2018 10:21

De Belgische autoriteiten nemen het Chinese technologiebedrijf Huawei onder de loep. Huawei levert de netwerkinfrastructuur aan onder meer de telecomaanbieders Proximus en Orange. Ook de Europese Commissie is bezorgd.

Het Belgische onderzoek wordt uitgevoerd door het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat direct onder de Belgische premier Charles Michel valt. 

Een Huawei-woordvoerder in België zei het onderzoek niet te vrezen. "We werken volledig in lijn met de regelgeving, die op het vlak van netwerkinfrastructuur erg streng is.'' 

'Spionage'

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben de laatste jaren herhaaldelijk gewaarschuwd voor spionage via technologie van Huawei. Inmiddels hebben de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland besloten om Chinese partijen waaronder Huawei uit te sluiten voor de aanleg van een 5G-netwerk, de opvolger van het huidige 4G-netwerk.

Ook besloot de Britse provider BT deze week Huawei-apparatuur uit zijn 4G-netwerk te halen. De Japanse overheid liet vrijdag weten geen apparatuur van Huawei en de Chinese branchegenoot ZTE meer te kopen. 

EU bezorgd

Ook de Europese Commissie heeft zorgen over Huawei en vergelijkbare Chinese bedrijven. "Ja, we moeten bezorgd zijn over dergelijke bedrijven", zei Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Commissie, vandaag over de risico’s voor de Europese technologische industrie.

Ansip had het onder meer over chips in apparaten om geheime informatie te krijgen. Het is geen goed teken als bedrijven zich inlaten met geheime diensten, aldus de Est, die erkende niet precies te weten hoe het zit met een in Canada opgepakte topvrouw van Huawei.

Nederland 

Of Nederlandse telecombedrijven Huawei ook in de ban doen, is nog de vraag. KPN en VodafoneZiggo houden zich tegenover RTL Z op de vlakte. T-Mobile heeft geen plan om afscheid te nemen van Huawei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Moet Nederland verdacht Huawei ook in de ban doen? 'Niet naïef zijn'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Topvrouw Huawei gearresteerd in Canada, uitlevering VS dreigt