Protest techbedrijven tegen 'anti-encryptiewet'
Australië

Protest techbedrijven tegen 'anti-encryptiewet'

11-12-2018 12:43 Laatste update: 12:44

Amerikaanse techbedrijven als Apple, Google en Microsoft ageren tegen een nieuwe Australische wet die opsporings- en inlichtingendiensten toegang moet geven tot versleutelde berichten.

De wet die vorige week werd aangenomen in het Australische parlement, vormt volgens de techbedrijven een bedreiging voor "de cyberveiligheid, mensenrechten en de privacy van onze gebruikers", schrijven zij in een verklaring.

Dankzij de Assistance and Access Bill 2018 kunnen de Australische autoriteiten bedrijven in sommige gevallen dwingen om communicatie van klanten te ontsleutelen. Bedrijven die daar niet aan meewerken, kunnen een boete krijgen van 10 miljoen Australische dollars (6,3 miljoen euro).

Terroristen en pedofielen

Het wetsvoorstel kreeg vorige week een meerderheid in het Australische parlement nadat de Australische minister van defensie Christopher Pyne oppositiepartij Labor er op Twitter van had beschuldigd dat zij 'terroristen en pedofielen' hun gang wilde laten gaan. Hierna besloot Labor toch in te stemmen met de wet.

Techbedrijven noemen de nieuwe wet in hun verklaring "zeer gebrekkig en veel te breed". Ook laken de bedrijven, waaronder Twitter en Facebook, het gebrekkige toezicht op de nieuwe bevoegdheden voor opsporings- en inlichtingendiensten

Hackers

Techbedrijven en privacy-voorvechters vrezen dat techbedrijven gedwongen zullen worden om achterdeurtjes in hun producten in te bouwen, zodat ze de autoriteiten toegang kunnen verschaffen tot gegevens van verdachten.

Dergelijke achterdeurtjes maken soft- en hardware kwetsbaar: behalve de autoriteiten zouden ook hackers er misbruik van kunnen maken.