'Interesse Nederlanders in elektrische auto blijft gelijk'
Elektrisch rijden

'Interesse Nederlanders in elektrische auto blijft gelijk'

12-12-2018 07:11 Laatste update: 17:27

Nederlanders lopen nog niet warm voor een elektrische auto. Met zo'n auto kan weliswaar steeds verder worden gereden en er zijn meer laadpunten, maar de interesse in volledig elektrische auto’s is het afgelopen jaar gelijk gebleven.

Dat meldt de ANWB. De organisatie doet ieder jaar onderzoek naar de opkomst van de elektrische auto. Uit de Elektrisch Rijden Monitor 2018 (PDF) blijkt dat 37 procent van de Nederlanders geïnteresseerd is in een elektrische auto. "In vergelijking met vorig jaar is het aantal geïnteresseerden en niet geïnteresseerden niet (significant) veranderd", aldus de ANWB. Ongeveer een kwart heeft er geen behoefte aan en een grote groep (40 procent) staat hier neutraal in.

De grote groep neutralen weet op dit moment vaak nog te weinig over de elektrische auto (30%), heeft er nog nooit echt over nagedacht (30%), of vindt dat er zowel voordelen als nadelen zijn aan een elektrische auto (30%).

Hoge aanschafprijs

 

Volgens de ANWB zijn de hoge aanschafprijs en de beperkte actieradius de belangrijkste redenen voor een consument om geen elektrische auto te kopen. Het gemiddelde rijbereik van een elektrische auto met een aanschafprijs van 50.000 euro is gestegen van 221 kilometer in 2017 naar 264 kilometer en het aantal laadpunten is bijna verdubbeld: van 19.041 naar 36.000 exemplaren.

Het percentage mensen dat overweegt binnen nu en twee jaar een elektrische auto te kopen, nam afgelopen jaar wel iets toe: van 3 naar 4 procent. Dat getal komt overeen met 400.000 Nederlanders.

Plannen kabinet

Het kabinet mikt erop dat in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s nieuw worden verkocht. De komende jaren moeten er miljarden euro’s worden uitgetrokken om elektrisch rijden te stimuleren, zo staat uit een uitgelekt conceptadvies aan het kabinet. Volgens de ANWB moet er 'op korte termijn een doorbraak komen in de consumentenmarkt'.

Eerste indruk: Tesla Model 3

Review: elektrische Hyundai Kona

Volg ook het Bright YouTube-kanaal