'Nieuwe Xbox-spelcomputers in 2019 en 2020'
Xbox One-opvolgers

'Nieuwe Xbox-spelcomputers in 2019 en 2020'

17-12-2018 18:06 Laatste update: 18:05

Microsoft zou volgend jaar met een budgetmodel van de Xbox One zonder schijfstation komen. In 2020 zouden dan twee opvolgers van de Xbox One volgen.

Techsite WindowsCentral meldt dat er twee versies van de opvolger van de Xbox One in de maak zijn. De minder krachtige versie vervangt de Xbox One S en heeft volgens WindowsCentral als codenaam 'Lockhart' gekregen. De opvolger van de krachtigere Xbox One X gaat binnen Microsoft onder de codenaam Anaconda door het leven. De nieuwe spelcomputers zouden eind 2020 op de markt komen.

Microsoft wil onder meer de laadtijd van games inkorten en bij de Anaconda-versie een extra ssd leveren, meldt WindowsCentral. Microsoft geeft geen commentaar.

Xbox One zonder schijfjes

Microsoft zou daarnaast een nieuwe, goedkope versie van de huidige Xbox One-console ontwikkelen waar geen optische schijven meer in kunnen. Dat wil zeggen dat je de gekochte spellen op blu-ray's en dvd's niet meer kan spelen, maar alleen gedownloade spellen. Xbox-gebruikers zouden hun fysieke games naar aangesloten winkels kunnen brengen om ze daar te ruilen voor downloadversies. 

Het goedkopere Xbox One-model - de naam is nog niet bekend - wordt volgens geruchten in januari 2019 al aangekondigd. De schijfloze spelcomputer zou rond 200 dollar gaan kosten. Microsoft werkt ook al langer aan een streamingdienst waarmee games op zijn servers zijn te spelen.

Games op Windows 10 en smartphones

Daarnaast zijn er sporen van Xbox-spellen te vinden in Windows Core OS, de potentiële opvolger van Windows 10. Doel zou zijn om ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om games zowel voor de pc als voor de toekomstige Xbox-spelcomputers te maken. Ze hoeven dan geen aparte PC-versie meer te maken.

Ook gaat het gerucht dat Microsoft met bedrijven zoals Razer samenwerkt om Xbox-spellen op een soepele manier naar smartphones te brengen. Daarbij zou het nieuwe accessoires gaan presenteren en misschien zelfs een nieuw apparaat. Dit is als toevoeging op Project xCloud, het prototype van Microsoft waarmee Xbox-spellen op alle apparaten zijn te streamen. 

Concurrentie

Naast de grote concurrentie van Nintendo met de Switch en Sony met de PlayStation, zijn ook Google, Amazon en het Chinese Tencent zich ook aan het oriënteren op de gamemarkt. Of een van die bedrijven echt de strijd aangaat met de andere spelcomputers is nog de vraag. 

Microsoft investeert intussen flink in Xbox om zodoende een inhaalslag te maken. Zo nam het bedrijf meerdere gamestudio's over, zodat er meer exclusieve games voor de Xbox moeten komen. Ook heeft Xbox sinds een tijdje een Netflix-achtig abonnement: Xbox Game Pass.

Eerste indruk: de nieuwe PlayStation Classic

Volg Bright op YouTube voor meer techvideo's