Frankrijk voert eigen digitaks voor techgiganten in
Techbelasting

Frankrijk voert eigen digitaks voor techgiganten in

18-12-2018 07:53 Laatste update: 07:56

Frankrijk voert volgend jaar een speciale belasting in voor grote techbedrijven als er geen Europese belasting komt.

Minister Bruno Le Maire van Economische Zaken heeft de Europese Unie tot en met maart gegeven om met een gezamenlijk initiatief te komen. Is dat er niet, dan gaat de Franse belasting met terugwerkende kracht op 1 januari in.

Er wordt in Europa al langere tijd nagedacht over een speciale belasting voor techreuzen als Apple, Google en Facebook. Die zouden belast worden over de omzet die ze in een land genereren. Door allerlei trucjes betalen de grote bedrijven namelijk weinig belasting. Frankrijk wil per jaar ongeveer 500 miljoen euro ophalen met de digitaks.

Geen akkoord in EU

Binnen Europa lukt het nog niet om overeenstemming te bereiken over de techbelasting. Landen als Tsjechië liggen dwars omdat ze vrezen dat de belasting meer kost dan die opbrengt. Alle EU-lidstaten moeten unaniem met de digitaks instemmen.

Eerder kondigde het Verenigd Koninkrijk al aan belasting te heffen over de omzet van grote techbedrijven. Dat gebeurt echter pas vanaf april 2020.

Op wereldniveau regelen

Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) willen de meeste EU-lidstaten liever dat de belasting van techbedrijven zoals Google en Facebook op wereldniveau wordt geregeld. De Europese techbelasting moest een tijdelijke regel zijn, die later vervangen zou worden door mondiale regels. Die regels komen voort uit de OESO, het samenwerkingsverband van 36 landen. Maar het kan nog jaren duren voordat die regels er zijn.

Uit een onderzoek bleek dat 85 procent van de burgers in zes EU-landen voorstander is van een techbelasting. Bijna een kwart is zelfs 'zeer sterk' voor. Een ruime meerderheid vindt dat de EU niet moet wachten tot er wereldwijd regels zijn afgesproken.