CES 2019

Dit apparaat vouwt je kleren: 25 kledingstukken in 5 minuten

7 januari 2019 17:59

Huishoudelijke taken uitbesteden aan robots? Wie droomt daar nu niet van. Ook het opvouwen van de was kun je binnenkort aan een machine overlaten. Na twee jaar van beloftes heeft het bedrijf Foldimate vandaag tijdens de grote techbeurs CES een werkend prototype laten zien van zijn robot die kledingstukken kan opvouwen.

In tekenfilms werd ons vroeger beloofd dat we in de 21ste eeuw robots zouden hebben voor onze huishoudelijke taken. Dat valt tot nu toe lelijk tegen, maar er wordt aan gewerkt. In 2017 kondigde het bedrijf Foldimate op de techbeurs CES een robot aan die de was automatisch kan opvouwen. Een jaar later stond Foldimate weer op de CES, met de belofte dat de robot eind 2019 te bestellen zou zijn.

Kleding 'voeren' aan de robot

Deze week is er op de CES eindelijk een werkend prototype getoond. De Foldimate is dus geen zogenaamde 'vaporware': gebakken lucht die de productie nooit bereikt. De Foldimate is niet volautomatisch: je moet kledingstukken zelf aan de robot 'voeren'. Wel begrijpt de Foldimate het verschil tussen shirts, truien, broeken en handdoeken.

Volgens Foldimate kan de robot een gemiddelde lading was van 25 kledingstukken binnen vijf minuten wegwerken. De gevouwen was komt aan de onderkant uit de Foldimate rollen.

Eind 2019 te koop

De introductiedatum van de Foldimate staat nog steeds gepland voor eind 2019. De robot, die meer lijkt op een printer met het formaat van een koelkast, moet een kleine 1000 dollar gaan kosten.

Volg Bright op YouTube voor meer video's vanaf techbeurs CES

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Dit robotje is als een vrolijk vogeltje in huis