Zo onderzoekt chipmaker Nvidia robot-interactie met mens
Robotlab

Zo onderzoekt chipmaker Nvidia robot-interactie met mens

16-01-2019 15:06 Laatste update: 15:07

Chipmaker Nvidia ontwikkelt in een nieuw onderzoekscentrum in Seattle de volgende generatie robots met kunstmatig intelligentie. Deze robots moeten optimaal samenwerken met mensen en complexe taken kunnen uitvoeren.

Fabrikant Nvidia associeer je met grafische kaarten in pc's die bijvoorbeeld zorgen voor vloeiende graphics in games. Diezelfde grafische rekenkracht leent zich echter ook bij uitstek voor kunstmatige intelligentie en robotica. Zo heeft Nvidia een aparte afdeling die zich helemaal toespitst op het maken van hard- en software voor de zelfrijdende auto.

In november opende het bedrijf ook een nieuw lab in Seattle, waar straks tientallen specialisten samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe generaties van slimme robots die goed met mensen moeten samenwerken. De specialisaties van de medewerkers variëren van computervisie, robotcontrole en -perceptie, robotinteractie met mensen en deep learning. Het team bestaat voor een derde uit Nvidia-medewerkers en de rest zijn academici en researchstudenten.

Robots in de keuken

NVIDIA heeft een hele reeks toepassingen voor ogen voor de industrie, de logistiek en de gezondheidszorg. Eén van de eerste scenario's waar het lab zich op richt is robotica in de keuken.

Een mobiele robot moet complexe taken zelfstandig kunnen uitvoeren, zoals leren schoonmaken, voorwerpen in de keuken zoeken en pakken en zelfs helpen bij het koken van een maaltijd. 

Ouderen en gehandicapten helpen

Dergelijke robots zouden in de toekomst bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten kunnen helpen in het huishouden. Het doel van NVDIA is echter veel breder. Robots die getraind zijn in het uitvoeren van huishoudelijke taken hebben bepaalde 'kennis' opgedaan. Daardoor zijn ze makkelijker en sneller inzetbaar in allerlei scenario's waarvoor ze niet getraind zijn.

Het robotlab van Nvidia:

Kijk ook: sporten tegen robots

Meer tech-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal