'Genetisch gemodificeerde kippen leggen eieren met kankermedicijn'
Wetenschap

'Genetisch gemodificeerde kippen leggen eieren met kankermedicijn'

29-01-2019 05:01 Laatste update: 05:03

Britse wetenschappers hebben kippen genetisch gemodificeerd, zodat ze eieren leggen die medicatie bevatten tegen bepaalde vormen van kanker en enkele andere ziekten.

De medicijnen die uit de eieren gehaald worden zijn honderd keer zo goedkoop te produceren dan wanneer ze worden gemaakt in fabrieken. De kwaliteit van het geneesmiddel is hetzelfde, meldden de onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh.

De medicijn-eieren leggende kippen lijden niet en hebben een 'luizenleventje', zegt één van de wetenschappers tegen de BBC. "Ze leven in enorme kippenrennen en worden dagelijks verzorgd en gevoed door speciaal opgeleide technici. De dieren leven een comfortabel leven." De kippen merken geen enkel verschil tussen het leggen van gewone eieren en die met medicijnen.

Het oorspronkelijke onderzoek zocht naar een betaalbare methode om hoge kwaliteit eiwitten voor wetenschappelijk onderzoek te produceren. De onderzoekers ontdekten dat deze eiwitten net zo goed werkten als de huidige eiwit gebaseerde medicijnen. 

Veel ziektes worden veroorzaakt doordat het lichaam te weinig van een bepaalde stof, zoals eiwitten, produceert. Een behandeling met een medicijn die het eiwit aanvult kan soms uitkomst bieden. Meestal worden dergelijke medicijnen synthetisch geproduceerd, wat erg kostbaar is. 

Genen

Dit onderzoek toont aan dat de eieren mogelijk de kosten van het produceren met een factor 10 tot 100 kunnen verlagen. Een grote kwantiteit van de medicijnen wordt via een simpel purificatieproces uit de eieren gehaald. De grootste besparing zit hem in de grote kippenrennen die vele malen goedkoper zijn dan het bouwen van een steriele, farmaceutische fabriek.

De kippen zijn genetisch gemodificeerd met de genen die bepaalde eiwitten in de mens produceren. De wetenschappers concentreerden zich op twee eiwitten die anti-virus- en anti-kanker-eigenschappen hebben en een eiwit dat herstel van beschadigd weefsel stimuleert.

10 tot 20 jaar

De wetenschappers verwachten dat ze de productie kunnen opschalen naar commerciële hoeveelheden. Toch zal het nog 10 tot 20 jaar duren voordat de medicijnen door het hele proces van testen en goedkeuring geschikt zijn om mensen te behandelen. 

De wetenschappers hopen de kippen echter in te kunnen zetten voor het produceren van medicijnen voor wetenschappelijk onderzoek en voor dierenwelzijn. Zo zouden de kippen eieren kunnen leggen met alternatieve medicijnen om bijvoorbeeld antibiotica in de veeteelt te vervangen, of eieren met medicijnen die beschadigde organen bij huisdieren betaalbaar kunnen herstellen.