Apple gaat prijs iPhone verlagen vanwege sterke dollar
Grote prijsverschillen

Apple gaat prijs iPhone verlagen vanwege sterke dollar

30-01-2019 12:09 Laatste update: 12:39

Apple gaat na teruglopende iPhone-verkopen en een omzetdaling de prijs van de iPhone een beetje verlagen.

Dat zegt Apple-topman Tim Cook tegen Reuters, na de bekendmaking van de nieuwste Apple-kwartaalcijfers met voor het eerst in jaren een omzetdaling. Apple maakte zijn iPhones de afgelopen jaren duurder, maar ziet de verkopen de laatste tijd net als zijn concurrenten stagneren.

De hoge prijzen van iPhones vallen buiten de VS nog hoger uit, omdat de valuta in bijvoorbeeld China en Turkije zwak staan ten opzichte van de steeds sterkere dollarprijs. Apple hield tot nu toe geen rekening met die valutaverschillen.

'Terug naar prijzen van vorig jaar'

Ook Europa heeft te maken met zo'n prijsverschil: de iPhone XS kost in Nederland bijvoorbeeld 1159 euro, omgerekend 1322 dollar. Die zelfde telefoon kost in de VS 999 dollar, hoewel daar nog een per staat verschillend btw-tarief bovenop komt, variërend van 4 tot 9 procent. In landen als Turkije loopt het verschil met de dollarprijs op tot boven de 30 procent.

Cook zegt dat prijzen in het buitenland zullen worden teruggebracht naar de prijzen van een jaar eerder. "We hebben besloten om iPhone-prijzen evenredig te maken met onze lokale prijzen een jaar eerder, in de hoop de verkopen in die gebieden te helpen", zegt Tim Cook tegen Reuters.

Mogelijk niet in Nederland

Het is nog niet bekend in welke landen de prijs van onder meer de iPhone zal dalen. In Nederland kostte de iPhone X een jaar geleden ook al 1159 euro. Vermoedelijk richt Apple de prijsverlaging op landen met een zwakkere munt, zoals Turkije, China, Rusland, India en Brazilië. Die landen zijn eerder door Apple genoemd als plekken waar prijzen door valutaverschillen onder druk stonden.

Apple zegt niet wanneer of hoe vaak de prijzen zullen worden aangepast vanwege valutaschommelingen. Het is pas de tweede keer dat Apple de prijzen van iPhones verlaagt: alleen in 2007 daalde de prijs vlak na de introductie van de eerste iPhone. Sindsdien zijn de prijzen van iPhones enkel gestegen.

Al kortingen in China

In China maakten lokale verkopers de iPhone onlangs al goedkoper, toen Apple zijn winstwaarschuwing afgaf voor zijn dinsdagavond bekendgemaakte kwartaalcijfers.

Kijk ook: de grootste designfouten van Apple

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's