Cryptobeurs 'verliest 160 miljoen euro' na dood oprichter
Cryptomunten

Cryptobeurs 'verliest 160 miljoen euro' na dood oprichter

04-02-2019 12:45 Laatste update: 05-02-2019 14:08

Gebruikers van de cryptobeurs QuadrigaCX kunnen niet bij hun cryptomunten, nadat de oprichter van het bedrijf overleed en een belangrijk wachtwoord mee zijn graf in zou hebben genomen.

De oprichter van de QuadrigaCX-beurs, Gerald Cotten, had een deel van de cryptomunten, met een totale waarde van ruim 160 miljoen euro, opgeslagen in een met een wachtwoord beveiligde 'cold wallet'. Dat is een fysieke hardware-portemonnee met cryptomunten die offline staat. Het grotendeels offline opslaan van cryptomunten is standaardprocedure voor cryptobeurzen. Hackers kunnen er dan niet bij.

QuadrigaCX klopte onlangs bij de rechter aan vanwege liquiditeitsproblemen. De vrouw van Cotten zou aan de rechtbank verklaard hebben dat het bedrijf ruim 160 miljoen euro verschuldigd is aan crediteuren, maar dat haar man de enige was die het wachtwoord van de cold wallet wist. 

Twijfels

Gebruikers van de beurs zijn sceptisch. Hoewel er geen keihard bewijs voor fraude is, zijn er enkele experts die beweren dat er een aantal transacties waren naar QuadrigaCX-wallets nadat de problemen van de beurs bekend werden. Of deze actieve wallets ook de cold wallets van de beurs zijn, moet onderzoek van de politie uitwijzen. Andere experts twijfelen ook sterk aan het verhaal van de vrouw van Cotten.

QuadrigaCX claimde eerder dat het gebruik maakte van een multi-sleutelsysteem. Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat meerdere individuen een deel van de privé-sleutels tot een wallet beheren. Een combinatie van het grootste deel van die privésleutels samen opent de wallet en is juist bedoeld om te voorkomen dat een wachtwoord of een privé-sleutel mee het graf in gaat als één persoon overlijdt.

Getest: hardware-cryptowallet Ledger Nano

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's