Grachtenpand wordt accu dankzij betonnen ballen en de hijsbalk
Low-tech batterij

Grachtenpand wordt accu dankzij betonnen ballen en de hijsbalk

05-02-2019 15:29 Laatste update: 15:30

Met betonnen ballen is de hijsbalk van oude pakhuizen te gebruiken voor de opslag van overtollige duurzame energie, zegt Amsterdam Drops.

Aan de gevels van de grachtenpanden in Amsterdam hangen grote dobbers aan een kabel. Het lijkt op een verhuizing met touw en blok, maar dit keer gaat er geen verhuisdoos omhoog, maar wordt er energie opgeslagen.

Amsterdam Drops is een energie-opslagsysteem dat de in pakhuizen en grachtenpanden al aanwezige hijsbalk benut. Een betonnen bol van 500 kilo hangt aan een kabel die bij de hijsbalk langs een weerstand loopt. Op momenten dat er meer duurzame energie wordt opgewekt dan verbruikt, zoals zonnige dagen met veel wind in de zomer, wordt met de overtollige energie het gewicht omhoog getakeld. Wanneer de bol door zwaartekracht naar beneden zakt, levert dat direct energie op. Een mooie manier om energie op te slaan op een plek waar deze direct gebruikt kan worden.

Clean Energy Challenge

De low-tech batterij Amsterdam Drops is een ontwerp van het Arnhemse Sinds 1416 en Floris Schoonderbeek, ontwerper van de houtgestookte jacuzzi Dutchtub en de energieloze groundfridge voor Weltevree. Het plan is een van de genomineerden voor de Clean Energy Challenge van WhatDesignCanDo (WDCD) waarin oplossingen worden gezocht om de historische hoofdstad duurzaam te maken. De concurrenten zijn spectaculair, zoals LivingLight dat de grachten vult met lichtgevende bacteriën, het hergebruik van de 180 aanwezige watertorens als stedelijk valmeer, en Aetherius dat het park vult met enorme bewegende zeilen.

Parallel aan deze ontwerpen presenteert Het Parool de serie Adieu Aardgas, met iedere week een realistische alternatieve energiebron. Dat gaat van groen gas'uit het riool, langs aquathermie, zonnewarmte, geothermie, de restwarmte van datacenters naar de warmtepomp.

In maart wordt de winnaar van de Clean Energy Challenge gekozen. Het blijft daarna niet bij een prijsje en een papieren plan met de nodige media-aandacht. WDCD helpt de winnende projecten daadwerkelijk te realiseren.