Apple onderzoekt omstreden Saoedische vrouwenvolg-app
Schending mensenrechten

Apple onderzoekt omstreden Saoedische vrouwenvolg-app

13-02-2019 16:35 Laatste update: 16:35

Apple-baas Tim Cook is niet bekend met de omstreden app waarmee Saoedische mannen hun vrouwen kunnen volgen, maar gaat het onderzoeken.

Cook zegt dat in gesprek met Amerikaanse radiozender NPR. De Apple-ceo werd gevraagd of hij bekend is met de app Asher, die zowel in de Apple App Store als de Google Play Store te downloaden is. De app wordt aangeboden door het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken en biedt mannen de mogelijkheid om andere leden van hun gezin in de gaten te houden.

In Saoedi-Arabië is het voor vrouwen nog steeds verboden om zonder toestemming van een "voogd" te reizen, meestal is dat een hun echtgenoot, vader of oudere broer. Via Absher krijgen Saoedische mannen automatisch bericht als vrouwen hun paspoort gebruikt. Ook kunnen mannen via de app regelen dat vrouwen helemaal niet mogen reizen, of alleen op door hen bepaalde data, ontdekte Insider eerder deze maand.

Kritiek Amnesty

Er is grote kritiek op de app vanuit mensenrechtenorganisaties Amnesty International als Human Rights Watch. Amnesty riep Apple en Google dinsdag op om Absher uit hun appwinkels te verwijderen. "We vragen Apple en Google om opnieuw te kijken naar deze app, die het schenden van mensenrechten van vrouwen vergemakkelijken", aldus Amnesty. Human Rights Watch steunt die oproep.

"Ik heb er nog niet van gehoord", zegt Apple-ceo Tim Cook over de app. "Maar natuurlijk gaan we er naar kijken." Een Amerikaanse senator schreef al een open brief naar de CEO's van Apple en Google en pleitte voor het verwijderen van Absher. Google heeft nog niet op de app gereageerd. Met de app kunnen Saoedi's ook zaken regelen als het aanvragen van paspoorten en het registreren van auto's. Volgens de Saoedische regering heeft de app meer dan 11 miljoen gebruikers.

Kijk ook: handige tips voor de iPhone

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube