Chinese telefoons nu goed voor een derde van de Europese markt
Huawei op kop

Chinese telefoons nu goed voor een derde van de Europese markt

15-02-2019 02:55 Laatste update: 09:42

Chinese telefoonmerken groeien hard in Europa. Samen zijn ze al goed voor een derde van de verkopen. Huawei gaat aan kop.

Grote smartphonemakers als Apple en Samsung hebben last van Chinese smartphonemakers. Mede door tegenvallende verkopen in China vielen de nieuwste kwartaalcijfers tegen, maar de Chinezen zijn ook in Europa steeds meer in opkomst. Zo waren de telefoons van Huawei in het vierde kwartaal van 2018 goed voor 13,3 procent van de smartphoneverkopen in Europa, berekende marktanalist Canalys.

Daarmee komt Huawei op een derde plaats, vlak achter Apple met 14,7 procent van de verkochte telefoons, en Samsung met 16,2 procent. Gekeken naar heel 2018 groeide het aantal verscheepte telefoons van Huawei met 54 procent ten opzichte van 2017. Apple noteerde ondertussen een daling van 6 procent, Samsung van 10 procent.

De top vijf smartphoneverkopers wordt afgemaakt door het Chinese Xiaomi met 3,4 procent van de verkochte telefoons in het vierde kwartaal, en Nokia-maker HMD Global met een aandeel van 1,3 procent. Als de Europese verkoopcijfers van alle Chinese telefoonmakers bij elkaar worden opgeteld, waren die in het vierde kwartaal van 2018 goed voor een marktaandeel van 32 procent.

Kijk ook: de beste mid-range smartphones

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's