Deze zorgrobot helpt mensen met eten
Robotica

Deze zorgrobot helpt mensen met eten

14-03-2019 11:48 Laatste update: 11:47

De autonome robotarm ADA weet hoe hij voedsel in alle vormen en maten op een bord met een vork moet oppakken om mensen met een beperking te helpen met eten.

Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben de robotarm ADA ontwikkeld, die verschillende hapjes voedsel van elkaar kan onderscheiden. Vervolgens bepaalt de robot wat de beste manier is om het eten met een vork naar de mond van de persoon te brengen. 

Dat klinkt eenvoudig, maar zo’n robot moet onder meer kunnen herkennen of het gaat om een stevige, gebakken aardappel waarin hij moet prikken, of een kruimelige, gekookte aardappel, die hij met de vork moet opscheppen. 

De ADA is aan een gemotoriseerde rolstoel bevestigd. Als de rolstoelgebruiker wil eten, dan pakt de robotarm met een robotklauw als hand een vork uit een 'dockingstation' die ook aan de rolstoel vast zit. 

Stukjes eten analyseren

De robotarm is uitgerust met een camera die naar het voedsel op het bord kijkt. De robot analyseert de hapklare stukjes fruit en groente om te bepalen hoe hij ze het beste kan oppakken en naar de mond van de persoon kan brengen. Een aardbei is stevig genoeg om verticaal van boven met de vork te prikken zonder dat hij ervan afglijdt maar een stuk banaan is veel gladder. Deze prikt ADA dan ook onder een horizontalere hoek vast, zodat deze niet van de vork afglijdt.

De camera kijkt naar het gezicht van de patiënt om te bepalen waar zijn of haar mond zit. Bij beweging van het hoofd zal de robotarm met de vork de mond blijven volgen. ADA past zich ook aan het formaat van de hapjes aan, zoals aan een wat langere wortel. Hij prikt deze niet in het midden met de vork maar meer aan het uiteinde. Vervolgens presenteert hij de wortel met het andere uiteinde naar de gebruiker zodat deze de wortel makkelijk kan eten.

Slimme vorken

De gebruikte algoritmes zijn gebaseerd op hoe mensen met een vork verschillende soorten voedsel eten. De wetenschappers lieten mensen met slimme vorken eten, om zo gegevens te krijgen over het prikken, opscheppen en eten van verschillende soorten voedsel.

Er is nog een lange weg te gaan voordat mensen met fysieke beperking dankzij zo’n robotarm helemaal zelfstandig kunnen eten. ADA kan nog niet met een mes omgaan om voedsel in hapklare hapjes te snijden en ook nog niet met een lepel.

Uiteindelijk is het doel van de wetenschappers dat de robot mensen kan helpen om zelfstandig hun maaltijden te eten, maar ADA is niet bedoeld om de verzorger te vervangen. ADA moet de verzorger juist helpen. De verzorger zet het bord klaar en kan iets anders gaan doen, terwijl ADA de patiënt helpt met eten.