Museum met de must sees van Dutch design in Milaan
Dutch Design

Museum met de must sees van Dutch design in Milaan

04-04-2019 15:59 Laatste update: 15:58

Om het je gemakkelijk te maken toont The Museum van Space Encounters op de Meubelbeurs van Milaan rond elk thema maar een enkel designstuk.

Space Encounters gooit ieder jaar hoge ogen met zijn installatie op de toonaangevende designbeurs Salone in Milaan. Na het winnen van de prijs voor beste expo met een cirkel van monochroom muisgrijze kantoormeubels waarin je propjes papier in prullenbakken kon gooien, maakt het architectenbureau nu The Museum. Met in ieder zaal maar één object waarvan je niets hoeft te vinden.

Temidden van alle hectiek biedt The Museum wel kunst en design, maar vooral ontspanning, contemplatie en focus. Er is geen ruis, geen afleiding; bezoekers hoeven niet na te denken over wat ze ergens van moeten vinden, wat ze moeten voelen. De keuzes zijn al gemaakt. In het museum, dat uit een aantal blauwe containers in de binnentuin van een klassiek palazzo bestaat, laat iedere ruimte een facet van de Nederlandse creativiteit zien: architectuur, fotografie, muziek, design, mode, games en film, digital en communicatie. De rode draad: ze moeten de bezoeker abrupt wegnemen uit de drukte en in een andere wereld plaatsen.

Rietveld en algoritmes

Een van de zalen van het stalen museum is voor het internationaal debuut van de New Amsterdam-stoel van Gerrit Rietveld, door producent Spectrum. Hij heeft de fauteuil in 1937 ontworpen voor de eerste klas hut van de Nieuw Amsterdam, het vlaggenschip van de Holland America Lijn.

De zaal voor Digital wordt gevuld door Robert Jan Leegte. De Google Maps-documenten in Repositions (Double Ocean) nemen met behulp van met behulp van willekeurige live algoritmes voortdurend nieuwe posities in ten opzichte van de kijker, het frame van het scherm en van elkaar. Een oneindige choreografie van reposities.

Communicatie wordt gevuld door Ruben Esser. Zijn werk GooglePoetry is gebaseerd op het idee dat er verrassende visuele poëzie verborgen zit in levenloze algoritmes. Het koppelt gesproken gedichten aan beelden uit Google Image: elk woord is verbonden aan een dagresultaat van Google Image. Op die manier toont het de verscheidenheid aan interpretaties en geeft een geïmproviseerde hedendaagse collage.

The Museum is vanaf 9 tot 13 april de oase van rust in Palazzo Clerici, Via Clerici 5 in Milaan. 

Bright doet komende week verslag van de hoogtepunten van de Meubelbeurs van Milaan. Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.