levende schoen

Deze Puma-sneaker past zich aan jouw lichaam aan

11 april 2019 19:49

Jouw bacteriën zijn de ontwerper van deze Puma-schoen, die dankzij biotechnologie zich aanpast aan je lichaam.

Puma presenteert op de designbeurs in Milaan de Puma BioEvolution-schoen. De sneaker past zich door middel van biotechnologie aan aan jouw lichaam. Biotechnologie, wat is dat eigenlijk? In dit geval gaat het om bacteriën. Zweetvoeten, dus. De schoen is gemaakt van een materiaal dat reageert op jouw zweet en zo de schoen precies passend maakt voor jouw voet. Dat levert betere sportieve prestaties op en het zit ook gewoon lekkerder.

De BioEvolution-schoen koop je als een zwarte sneaker met een niet heel speciale pasvorm. Maar als je de schoen draagt (lees: erin zweet) wordt de stof daar ter plekke meer open en losser. Dat doet denken aan de spijkerbroek uit de tijd van James Dean, waarmee je in bad moest gaan liggen om hem passend te maken. Maar deze keer is het hi-tech biotechnologie. Dat levert een futuristisch uitziende blauwe zeshoekige structuur op je schoen op. De schoen leeft in symbiose met jouw voet, zodat die zich evolueert tot een schoen die op jouw lijf geschreven is.

Of 'door' je eigen lijf geschreven? Eigenlijk is het niet Puma die je schoen pas maakt, maar doe je dat zelf. Jouw bacteriën zijn sneakerdesigner. Voor deze biotechnologie werkt Puma samen met biologen en scheikundigen van het toonaangevende Duitse Fraunhofer-instituut. De schoen is deze week te zien op de Salone di Mobile in Milaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Adidas op de vloer: tapijt gemaakt van oude sneakers