Tiener eist miljard van Apple na 'onterecht linken aan diefstal'
Apple Stores

Tiener eist miljard van Apple na 'onterecht linken aan diefstal'

23-04-2019 10:36 Laatste update: 11:06

De 18-jarige Ousmane Bah klaagt Apple aan omdat het bedrijf hem ten onrechte linkte aan meerdere diefstallen in Apple Stores.

In een rechtszaak over een serie diefstallen in Apple Stores in Boston, New Jersey, Delaware en Manhattan heeft de 18-jarige verdachte Ousmane Bah op zijn beurt Apple aangeklaagd. Volgens hem wordt hij vals beticht van de diefstallen en heeft Apple zijn ID-kaart aan een verkeerde persoon verbonden. Vervolgens heeft Apple volgens hem via gezichtsherkenning meerdere diefstallen in verschillende winkels aan hem gelinkt.

Bah zegt dat hij zijn ID-kaart, die geen foto van hem bevat, kwijtgeraakt is. Zijn kaart werd aan de politie gegeven als identificatie door dieven die op heterdaad betrapt werden met 1200 dollar aan gestolen producten van de Apple Store in Boston. Volgens de aanklacht heeft Apple vervolgens het gezicht van de beveiligingscamera's aan Bah gelinkt, waarna nog drie andere diefstallen op zijn conto zijn bijgeschreven.

Hij lijkt er helemaal niet op

Bah lijkt in de verste verte niet op de persoon in de beveiligingsbeelden, zegt een detective in de aanklacht. De zaken tegen Bah zijn in alle staten geseponeerd, behalve in New Jersey. Daar is nog geen uitspraak geweest.

De aanklacht noemt 'het gebruik van gezichtsherkenningssoftware in de Apple-winkels' een Orwelliaanse praktijk die consumenten angst zou aanjagen. Apple heeft niet gereageerd op de rechtszaak. 

Kijk ook: welke telefoon maakt de mooiste video's?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's