© Günther Pichler

Verkeerslicht herkent wanneer mensen willen oversteken
?

Verkeerslicht herkent wanneer mensen willen oversteken

28-05-2019 07:02 Laatste update: 07:08

Een camerasysteem dat is vastgemaakt aan een verkeerslicht, weet wanneer voetgangers staan te wachten voor het rode licht. Op de knop drukken is daardoor niet meer nodig.

Oostenrijkse onderzoekers van de technische universiteit Graz hebben een systeem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je niet meer op de knop hoeft te drukken bij een stoplicht. Een camera bovenop een verkeerslicht scant een gebied van 8 bij 5 meter aan de overkant van de straat en kan aan de houding van mensen zien of ze willen oversteken of niet. Hiermee moet de wachttijd met zo'n vier seconden worden verkort.

Daar komt bij dat het systeem ook herkent als een persoon zich bedenkt en toch niet gaat oversteken, waardoor het licht niet onnodig op groen springt. Ook ziet het als er een grote groep staat te wachten. Dan blijkt het licht langer op groen staan.

Binnenkort in Wenen

Volgens de onderzoekers houdt het systeem rekening met de privacy van de voetgangers; alle data blijft op het systeem zelf en wordt dus niet geüpload naar een cloud. Ook kan het geen individuele personen herkennen.

Het project is meer dan een onderzoek. Het verkeerslichtsysteem gaat in Wenen daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Het bedrijf Günther Pichler gaat op 'geselecteerde locaties' voor eind volgend jaar wachtknoppen vervangen door slimme camera's.

Kijk ook: zo bevalt de Model 3 na 3 maanden