Strengere privacyregels voor Chrome-extensies
Google

Strengere privacyregels voor Chrome-extensies

31-05-2019 10:51 Laatste update: 10:53

Ontwikkelaars van extensies voor Chrome moeten meer rekening gaan houden met de privacy van hun gebruikers.

Google kondigt nieuw privacybeleid aan voor de ontwikkelaars van extensies. De belangrijkste vernieuwing is dat ontwikkelaars verplicht worden om te kiezen voor oplossingen waarbij zo min mogelijk informatie wordt verzameld over de gebruikers van de software. Tot nu toe adviseerde Google alleen om voor dergelijke oplossingen te kiezen.

Ook eist het bedrijf dat meer ontwikkelaars een hun extensies vergezeld laten gaan van een privacyverklaring. Deze eis, die al voor een beperkt aantal extensies bestond, gaat nu ook gelden voor extensies die gebruikerscontent of persoonlijke communicatie verwerken.

De nieuwe regels worden in de herfst van kracht. Google zal extensies die dan nog niet aan de nieuwe voorwaarden voldoen, verwijderen uit de Chrome Web Store. Ook zal het bedrijf dergelijke extensies uitschakelen in de browser.

Google Drive

Behalve het nieuwe beleid voor Chrome-extensies maakt Google ook bekend dat het moeilijker wordt voor apps om toegang te krijgen tot gegevens die gebruikers hebben opgeslagen in Google Drive.

De veranderingen die de privacy beter moeten garanderen, zijn een uitvloeisel van Project Strobe: een initiatief om gebruikers meer controle te geven over hun data.

Meer aandacht voor privacy

Critici hebben Google de afgelopen jaren regelmatig voor de voeten geworpen dat het bedrijf zich te weinig bekommert om de privacy van zijn gebruikers. De techgigant lijkt zich die kritiek enigszins aan te trekken.

Tijdens Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie die eerder deze maand plaatsvond, besteedde het bedrijf aanmerkelijk meer aandacht aan privacy dan in het verleden. De ene na de andere spreker die het podium betrad, vroeg aandacht voor nieuwe privacy-instellingen bij onder meer de zoekfunctie, Android en Google Maps.

Dit kondigde Google aan tijdens Google I/O