Hotel zero

Eerste energieneutrale hotel opent deuren bij IJburg

5 juni 2019 17:00

Deze maand opent bij de Amsterdamse wijk IJburg het Hotel Breeze: volgens de makers het eerste hotel ter wereld met nul energieverbruik.

Deze maand opent op IJburg in Amsterdam ‘s werelds eerste Zero Energy Hotel. In Hotel Breeze is de airco geïnspireerd op een termietenheuvel en is de lift duurzaam. Via apps wordt de 'beleving' op de persoon aangepast.

“Airconditioning is één van ’s werelds grootste energieverbruikers in hotels”, schetst Pieter Sanen, directeur van Aeon Plaza Hotels, dat Breeze Hotel gaat exploiteren. Maar een hotel met gasten uit verschillende culturen qua verwarming kan niet zonder. “Tegelijk is airco vaak een van de grootste bronnen van ergernis voor gebruikers.” Tijd voor vernieuwing dus, en die werd gevonden in de vinding van dr. ing. Ben Bronsema van de TU Delft: natuurlijke airconditioning geïnspireerd op die van een termietenheuvel.

Termieten

'Airco à la termietenheuvel' is een mooi staaltje biomimicry. De heuvels zijn van binnen op een constante temperatuur, terwijl het in de woestijn waar ze staan overdag 40 graden kan worden en het ’s nachts afkoelt tot onder nul. Dat doen termieten door de luchtstromen te controleren, door steeds ergens een deurtje te openen en ergens anders te sluiten.

In Hotel Breeze wordt de buitenlucht via luchtschachten en kleppen door het gebouw gecirculeerd. Deze lucht wordt in eerste instantie verwarmd door zonneschoorstenen. De warme lucht wordt beneveld, met koud of warmer water, waardoor de lucht gaat dalen. Na filtering door ozonfilters blaast de schone lucht het hotel in, op de gewenste temperatuur met een constante luchtvochtigheid.

De vier elementen

Het Earth, Wind & Fire concept van de inmiddels 82 jaar oude Ben Bronsema was de oplossing om het gehele hotel energieneutraal te krijgen. Daarvoor maakt het hotel gebruik van zonne- en windenergie, gecombineerd met ondergrondse warmte-koudeopslag (aarde en water). Door opslag (WKO) van warmte en koude waterbronnen, wordt de lucht op de optimale temperatuur gehouden. Zonnepanelen op het dak en op de gevel leveren de benodigde elektriciteit. Feitelijk zorgt de samenwerking van de vier elementen van wind, zon, aarde en water voor de werking van het hele pand.

De hergebruikte liften M-use van Mitsubishi leveren gebruikte stroom terug aan het net.

Via de meest eigentijdse technieken en apps, peilt het hotel de gastbeleving om zo een optimale persoonlijke service te bieden aan haar gasten.

Drone shots van Hotel Breeze aan het IJsselmeer