Zo tech ziet de toekomst eruit
Next Nature

Zo tech ziet de toekomst eruit

05-06-2019 16:02 Laatste update: 16:29

Next Nature laat zien dat de toekomst een versmelting van natuur en technologie is. Het boek biedt een realistisch, creatief, optimistisch en menselijk wereldbeeld.

Onze wereld bestaat uit aangelegde natuurgebieden, designerbaby’s en gekweekt vlees. Het gisteren gelanceerde boek 'Next Nature: waarom technologie onze natuurlijke toekomst is' laat zien dat de toekomst een versmelting van natuur en technologie is.

De Nano-supermarket met tech-producten die over 10 jaar in de winkel zouden kunnen liggen, is een van de eerdere projecten van de schrijver van het boek Koert van Mensvoort. Toen kweekvlees beschikbaar kwam, was hij degene die een petitie indiende zodat we het ook konden proeven, aangezien de huidige voedselwarenwet dat verbiedt.

Vanuit zijn Next Nature Network kwam een smartphone-app die je wifi-straling laat horen, een ECO-coin voor ecologische waarde en de fictieve sneakers Rayfish van volgens besteld patroon op de rug van een rog gegroeid leer.

Verbeelding

Het boek is een epische ontdekkingstocht door de wondere wereld van culturele natuur. Het laat zien hoe de disbalans tussen natuur en techniek ons een duistere blik op de maatschappij geeft en tegelijkertijd de toekomst in de weg staat. Het beschrijft de filosofie van Next Nature en geeft actuele voorbeelden en wetenschappelijke inzichten. Dat alles is vloeiend geschreven en zoals Bright-oprichter Oscar Kneppers zei: "De verbeelding van Van Mensvoort is wat we nodig hebben in een minister-president.”

“Wat je je bij een nieuwe gadget zou kunnen afvragen is of je van deze technologie menselijker wordt,” zegt Van Mensvoort tijdens de boekpresentatie. Hij ziet tech en robots juist als versterker van de mens, net als panellid en Bright-presentatrice Anna Gimbrere: “Robots zijn geen bedreiging voor ons, of onze banen, maar laten mensen juist doen waar wij gespecialiseerd in zijn. Ze maken ons vrij van de taken waarvoor we niet persé door de evolutie geschikt voor zijn (lopende bandwerk, administratie) zodat wij juist menselijker kunnen worden.”

Superorganisme

Als je de tijdlijn van het ontstaan van de mens, van elementair deeltje via cel naar meercellig organisme doortrekt, ziet Van Mensvoort twee mogelijke toekomsten. Ofwel sterft de mensheid uit omdat we leven op aarde voor onszelf onmogelijk hebben gemaakt, of we worden een superorganisme bestaand uit meerdere mensen. Dat klinkt eng en een beetje vies, maar het boek maakt het idee van een superorganisme behapbaar. Denk aan een zwerm bijen, waarbij de ene bij gespecialiseerd is in het één en de ander een andere hoofdtaak heeft. Het zijn individuen maar ze bestaan niet zonder de zwerm. Volgens Van Mensvoort is een bedrijf misschien wel het superorganisme waarin we gaan evolueren.

Van superorganismen via wilde software en genetische verrassingen, autonome machines en prachtig zwarte bloemen: de natuur verandert met ons mee. En dus zullen we onze aardbol moeten begrijpen, een passend vocabulaire vinden en een pad naar de toekomst uittekenen dat een leefbaar bestaan voor de mensheid zeker stelt. Na het lezen van het boek heb je niet alleen een realistisch maar oneindig creatief, optimistisch en menselijk wereldbeeld.

Het boek is te koop voor 22,50 euro en voor 2,50 euro extra ben je ook nog lid van het Next Nature Network.