Zoeken voor gevorderen

Facebook sluit stilletjes geavanceerde zoekmethode

11 juni 2019 10:59

De zoekmethode Graph Search is niet tot nauwelijks meer bereikbaar op Facebook. Zowel mensenrechtenonderzoekers als dataslurpende marketingbedrijven gebruikten de methode.

Verschillende data-onderzoekers hebben aan techsite Vice Motherboard laten weten dat Facebook grote aanpassingen heeft gedaan in het openstellen van zoekmethodes voor analisten. Zo was het tot voor kort mogelijk om op specifieke kernwoorden te zoeken in berichten die op specifieke tijden geplaatst zijn, maar dat kan nu niet meer.

Zoek je bij Facebook in de zoekbalk, dan krijg je maar een kleine selectie van alle resultaten. Maar door middel van het aanpassen van de url konden tot recentelijk alle resultaten worden weergegeven en beter worden gespecificeerd.

Analist Henk van Ess, onderdeel van de online onderzoeksorganisatie Bellingcat, laat aan Motherboard weten dat de meeste tools eruit liggen. Facebook zegt in een statement dat er inderdaad aanpassingen zijn geweest aan de manier waarop Graph Search werkt, maar het zegt "nauw samen te werken met onderzoekers om ervoor te zorgen dat zij de tools krijgen die nodig hebben om ons platform te gebruiken."

Misbruik

Bellingcat gebruikte de tool om inzicht te krijgen in onderwerpen zoals de luchtaanvallen in Yemen, maar de tool werd tegelijkertijd door kwaadwillenden gebruikt om zoveel mogelijk data van Facebook te schrapen. Het gaat wel alleen over publieke berichten, waarvan de verstuurder dus besloten heeft de berichten niet af te schermen.

Facebook is na de reeks van schandalen vorig jaar bezig met een offensief om privacy voorop te stellen, dus het ligt in de lijn der verwachtingen dat het tools voor marketeers worden teruggedrongen.

Kijk ook: is Huawei de pineut?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's