Veiligheidsadviseur: VS gaat terugslaan na commerciële hacks
Waarschuwing

Veiligheidsadviseur: VS gaat terugslaan na commerciële hacks

12-06-2019 09:01 Laatste update: 09:03

Bedrijfsspionage en commerciële hacks kunnen voor de Verenigde Staten aanleiding zijn om terug te slaan met eigen hackaanvallen, waarschuwt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

Sinds de Amerikaanse regering vorig jaar besloot om de drempel te verlagen voor het uitvoeren van digitale aanvallen, heeft de VS die mogelijkheid vooral ingezet om inmenging in zijn verkiezingen te voorkomen.

In de toekomst is Amerika echter ook van plan om aanvallen uit te voeren als reactie op bedrijfsspionage, zo heeft Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton verklaard. Dat meldt The Wall Street Journal.

Afschrikwekkende werking

Bij de aankondiging van het nieuwe digitale veiligheidsbeleid in september vorig jaar kondigde Bolton al aan dat de Verenigde Staten offensiever zouden gaan optreden. Volgens de nationale veiligheidsadviseur gaat er een afschrikwekkende werking uit van aanvallen. “Dat laat onze tegenstanders zien dat de kosten van een operatie tegen ons hoger zijn dan ze zouden willen.”

Het nieuwe beleid kwam in de plaats van de regels die de vorige Amerikaanse president Barack Obama opstelde voor digitale acties. De nieuwe strategie zorgt er volgens Bolton voor dat “onze handen niet meer zo gebonden zijn als onder Obama”.

De VS heeft in het verleden laten zien ver te willen gaan met digitale aanvallen. Zo zette Amerika malware in om het Iraanse kernprogramma te ontregelen. Amerikaanse en Israëlische geheime diensten ontwikkelden software, Stuxnet geheten, die ervoor zorgde dat de centrifuges waarmee Iran zijn uranium verrijkte, veel sneller of juist veel trager gingen draaien. Als gevolg daarvan ontploften de centrifuges in de Iraanse centrale bij Natanz.

Bedrijfsspionage

Amerikaanse bedrijven hebben regelmatig te maken met hacks en de diefstal van bedrijfsgevoelige informatie. Zo houdt de Amerikaanse Justitie een Chinese hackersgroep verantwoordelijk voor een inbraak bij verzekeraar Anthem, waarbij de gegevens van 79 miljoen klanten werden buitgemaakt. Ook worden Chinese hackers verdacht van inbraken bij defensiebedrijven in de Verenigde Staten en Europa. De hackers zouden op zoek zijn geweest naar militaire technologie.

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren verscheidene Chinezen geweest die in dienst traden bij grote techbedrijven om daar bedrijfsinformatie te stelen. Zo maakten twee Chinese medewerkers van Apple informatie buit over Apple’s geheimzinnige auto-project, Project Titan.

Ook de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML werd het slachtoffer van bedrijfsspionage door twee Chinezen die in dienst waren bij de vestiging in het Amerikaanse San José.