Nieuws

Laser vernietigt in bloed circulerende kankercellen 

13 juni 2019 13:04

Wetenschappers ontwikkelen een methode om met een laser buiten het lichaam kankercellen op te sporen en te vernietigen die in de bloedvaten van de patiënten circuleren.

Wetenschappers publiceerden de resultaten van een onderzoek in Science Translational Medicine. Met een laser werden bij 27 van de 28 patiënten kankercellen opgespoord met een nauwkeurigheid die 1000 maal hoger ligt dan de huidige methodes.

Met dezelfde methode kan de laser kankercellen non-invasief vernietigen terwijl ze in het bloed van de patiënt stromen. De grootste doodsoorzaak bij kankerpatiënten is de verspreiding van kankercellen (metastasis) door het lichaam, waardoor op andere plekken secundaire tumoren ontstaan.

Tot dusver was er geen betrouwbare methode om die rondcirculerende kankercellen op te sporen voor een betere diagnose. De methode met een laser die gericht wordt op een bloedvat van de patiënt kan hierdoor alleen al mensenlevens redden door een betere diagnose.

Laser kan kankercellen ook vernietigen

De wetenschappers testten de laser op patiënten met een melanoom, oftewel huidkanker. De kankercellen van een melanoom absorberen de energie van de laserstraal meer dan gezonde cellen en raken daarom ook meer verhit waardoor ze heel snel opzwellen.

Dat opzwellen produceert meetbare geluidsgolven. Een kankercel die door de bloedbaan stroomt kan op deze manier gedetecteerd worden. De laser kan de kankercellen ook vernietigen. De hitte veroorzaakt verdampingsbubbels op de kankercellen die uitzetten en weer inklappen. Dat inklappen vernietigt de kankercellen.

In één patient konden de onderzoekers 96 procent van de kankercellen die langs stroomden, vernietigen. De onderzoekers hopen dat ze het vermogen van de laser in de toekomst kunnen opschroeven om een nog beter resultaat te krijgen. De volgende stap is om de laser te testen op een veel grotere groep kankerpatiënten.

Waarom LASERS geweldig zijn

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's