Schoenen uit de autofabriek

Deze sneakers zijn met 2000 Newton in elkaar geperst

25 juni 2019 21:26

De 2000N pressed shoe is gemaakt met productiemethodes uit de auto-industrie

Persen, lamineren, tuften: al deze technieken uit de auto-industrie kun je aan je voeten dragen in de vorm van de 2000N pressed shoe van Joris de Groot. Hij onderzocht de technieken die worden ingezet in de fabricage van interieurs van auto’s en gebruikte die voor de productie van een collectie schoenen.

Niet alleen de machines maar ook de materialen zijn dezelfde als in een auto. “De fabriek is mijn speeltuin, met de beschikbare machines en gereedschappen zoek ik naar nieuwe toepassingen”, zegt Joris de Groot. Met dat motto in het achterhoofd heeft hij in nauwe samenwerking met de auto-industrie de 2000N pressed shoe ontworpen. Cool als je kan zeggen dat je schoen onder druk van 2000 Newton in elkaar is geperst.

Patroon van lijnen

In het research & development center van materiaalproducent Low & Bonar wordt een patroon van lijnen op het materiaal gezet om te monitoren hoe het materiaal vervormt als het op een mal of matrijs gebruikt wordt.

Dat proces heeft De Groot op een nieuwe manier gebruikt om schoenen te vormen. Het lineaire patroon en de vervormingen die ontstaan maken het karakter van de schoen. Zo onthult de schoen niet alleen de techniek maar ook het materiaal achter de auto-industrie. 

Schoen uit de autofabriek
De fabriek is zijn speeltuin
Miniatuurvoorbeeld
Adaptable sneaker

Deze Puma-sneaker past zich aan jouw lichaam aan

Miniatuurvoorbeeld
De drie beste sneakers

Bright Stuff: de drie beste sneakers