Speelgoed van Daan Roosegaarde in Groninger Museum
Gelieve aan te raken

Speelgoed van Daan Roosegaarde in Groninger Museum

24-06-2019 13:13 Laatste update: 13:13

Daan Roosegaarde heeft tot begin volgend jaar een tentoonstelling in het Groninger Museum. Rutger was bang dat het tot kunst verheven CO2-torens zouden zijn, maar languit liggend tussen de lichtgevende korrels kreeg hij daar heel andere ideeën over.

Het Groninger Museum heeft al heel wat succesvolle acties ondernomen om bezoekers het museum in te krijgen. Van de fenomenale Anton Corbijn-tentoonstelling tot posters met plasseks. Daan Roosegaarde een eigen tentoontstelling geven is dan ook redelijk middle of the road voor het Groninger Museum. Ook al is Roosegaarde meer een moderne maker dan een traditionele kunstenaar. Wie bang is dat het museum een best-of-tentoonstelling heeft gemaakt met miniatuurversies van zijn lichtinstallaties en zijn beroemde CO2 ring in een vitrine, kan opgelucht ademhalen. (Ik dus).

Roosegaarde is een maker die origineel naar de uitdagingen voor hem durft te kijken en niet in hoogmoed gevallen is voor een egotrip in acht zalen. Hij maakte van de tentoonstelling een speeltuin van licht. Waar je van zaal naar zaal niets te zien krijgt, tenzij je zelf in actie komt.

In de tweede zaal waan je je in een gigantische kopieermachine, waar lichtstrepen over de grond lopen en vastleggen wat jij deed toen ze je tegenkwamen. In de verf onder je wordt je schaduw tijdelijk opgeslagen om bijna net zo snel weer te verdwijnen. Het is een nieuwe variant op het schaduwspel doet je vroeger in je bed bij logeerpartijtjes vast gespeeld hebt. Maar nu zijn er nieuwe regels en dus nieuwe mogelijkheden. Je kijkt dus niet naar een kunstwerk, je bent zelf bezig met het maken. 

Zaal na zaal vind je dat soort spelletjes, die je uitdagen om te spelen. Als je zelf wat voorzichtig bent: neem een kind mee om je te helpen deze tentoonstelling te lijf te gaan. Want als voorstelling is het absoluut een aanrader. Roosegaarde zelf zegt te hopen dat zijn voorstelling doet beseffen dat je onderdeel uitmaakt van je omgeving. Zelf ging ik vooral met het gevoel naar huis dat ik iets wilde maken. Dat ik de stiften en de lijmpot uit de kast wilde trekken.

Presence van Daan Roosegaarde is tot 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.