Musk: kaartjes voor Mars reserveren na vlucht om aarde
Occupy Mars

Musk: kaartjes voor Mars reserveren na vlucht om aarde

24-06-2019 09:01 Laatste update: 09:01

Als de Starship van SpaceX terugkomt van een eerste ruimtevlucht om de aarde, wordt het mogelijk om kaartjes te reserveren voor een vlucht naar Mars.

Dat antwoordde Elon Musk zondag op een vraag van een twitteraar. Kort daarvoor had de SpaceX-ceo al laten weten dat hij meer vaart wil zetten achter de ontwikkeling van de Starship. Ook twitterde Musk een plaatje met de tekst ‘Occupy Mars’.

Opmerkelijk genoeg liet Musk die tekst vergezeld gaan van een afbeelding van de maan – hetgeen tot het nodige leedvermaak leidde. “Hey superruimtegenie, dat is de maan tijdens een totale maansverduistering”, antwoordde de Australische wetenschapper Upulie Divisekera.

Prototype

Begin dit jaar toonde Musk een eerste prototype van de Starship. Die uitvoering is alleen bedoeld voor zogeheten suborbitale ruimtevluchten. Door kort in de ruimte te vliegen moet het mogelijk zijn om internationale vluchten veel sneller te laten verlopen. Zo zou SpaceX je bijvoorbeeld in 39 minuten van New York naar Singapore kunnen brengen. Met het vliegtuig doe je daar al snel 18 uur over.

Maar supersnelle internationale vluchten zijn voor Musk slechts een tussenstap op weg naar zijn uiteindelijke doel: vluchten naar Mars, om daar een menselijke kolonie te stichten. De Starship die SpaceX wil gebruiken voor vluchten naar Mars (en de maan), zal er anders gaan uitzien: dat ruimtevaartuig zal onder meer veel dikkere wanden krijgen om de inzittenden beter te beschermen.

Optimistisch

Eind vorig jaar verwachtte Musk dat de kans 60 procent is dat de Starship in 2020 zijn eerste ruimtevlucht om de aarde zal maken. De eerste onbemande missie naar Mars zou vervolgens in 2022 moeten plaatsvinden, terwijl de eerste bemande vlucht in 2024 gelanceerd zou moeten worden.

Hoe realistisch deze verwachtingen zijn, is de vraag. Musk heeft er een handje van om optimistische inschattingen te maken over toekomstige ontwikkelingen. Zo was hij er in 2016 nog van overtuigd dat het al eind 2017 mogelijk zou zijn om met behulp van de zogeheten 'summon'-functie een Tesla onbemand van de ene kant van het land naar de andere kant te laten rijden.