Beeld © Getty
Beeld © Getty
Cambridge Analytica

Miljoen euro boete voor Facebook in Italiaanse privacyzaak

29 juni 2019 09:36

De Italiaanse privacytoezichthouder heeft Facebook een boete van een miljoen euro opgelegd vanwege het Cambridge Analytica-schandaal.

De Garante per la Protezione dei Dati Personali, zoals de toezichthouder heet, legde de boete op wegens het zonder toestemming verzamelen van gebruikersgegevens. Dat gebeurde via de persoonlijkheidsapp This Is Your Digital Life die door 57 Italianen werd geïnstalleerd.

De app hengelde de gegevens van die gebruikers én al hun Facebook-vrienden binnen. Via de 57 Italianen die de persoonlijkheidstest installeerden, slaagden de appmakers er zo in om de informatie van ruim 200.000 Facebook-gebruikers te verzamelen.

Cambridge Analytica

De gegevens die werden verzameld met de Facebook-app This is Your Digital Life, werden later onder meer gedeeld met het omstreden databedrijf Cambridge Analytica. De app bemachtigde de gegevens zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hadden gegeven.

Cambridge Analytica raakte na de Amerikaanse verkiezingen van 2016 in opspraak omdat het de op dubieuze wijze verkregen informatie over miljoenen Facebook-gebruikers had gebruikt voor gerichte politieke advertenties.

Boete

Bij het vaststellen van de hoogte van de boete heeft de Italiaanse privacytoezichthouder rekening gehouden met het aantal gebruikers dat Facebook wereldwijd en Italië heeft, schrijft de waakhond.

De Italiaanse boete van 1 miljoen euro is vooralsnog de hoogste boete die Facebook opgelegd heeft gekregen in verband met het Cambridge Analytica-schandaal. Eerder legde de Britse privacywaakhond Facebook een boete van 500.000 pond (558.000 euro) op.

Er liggen elders nog meer boetes voor Facebook in het verschiet. Zo staat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) op het punt om het sociale netwerk een miljardenboete op te leggen. Facebook houdt in de VS rekening met een rekening die kan oplopen tot 5 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdeeldheid over boete voor Facebook en Zuckerberg