Elektrische Volkswagen verpulvert F1-record uit 1999
Volkswagen ID-R

Elektrische Volkswagen verpulvert F1-record uit 1999

08-07-2019 10:11 Laatste update: 19:23

Tijdens het Goodwood Festival of Speed verbeterde de elektrische Volkswagen ID-R het vorige record op de heuvelklim. Dat stond al sinds 1999. Nick Heidfeld reed toen een ogenschijnlijk onverbeterlijke tijd in zijn Formule 1-auto.

Het Goodwood Festival of Speed is een goedmoedige, bijzonder Engelse, aangelegenheid voor de autoliefhebber. Lord March tovert de voortuin van zijn landgoed om in een festivalterrein met een circuit dat de heuvel opgaat voor zijn huis langs. Ondanks die gemoedelijke sfeer wordt er met de auto's wel degelijk gestreden. De hele dag door rijden er auto's en motoren de heuvel op en hun tijd wordt geklokt. De ene coureur gaat op zijn dooie gemak en kijkt al zwaaiend wat om zich heen. De ander zet zijn leven op het spel om tussen de hooibalen en de oud Engelse stenen muurtjes een toptijd neer te zetten.

Nick Heidfeld reed in 1999 in 41,6 seconden omhoog in een Formule 1-auto. Dat was een poging die zo op het scherpst van de snede plaats vond, dat niemand het kon verbeteren in de 20 jaar daarna.

Nick Heidfeld in 1999:

Romain Dumas had nog meer dan 43 seconden nodig voor z'n oefenstint, maar tijdens de volgende poging versloeg hij Heidfeld alsnog met 41:18. Alsof dat niet voldoende was, reed hij daarna nog een keer in 39.9 naar boven. Dat deed hij in de elektrische racewagen van Volkswagen, waarmee hij eerder ook al het record op de beruchte Pikes Peak Hillclimb verbeterde.

Dat komt deels door de 680 pk die de auto aan boord heeft. Maar het grote voordeel dat elektrische auto's hebben, is het koppel dat meteen volledig beschikbaar is, vanaf het eerste aanraken van het pedaal. De Volkswagen-techneuten hadden de ID-R speciaal voorbereid met een kleinere (en dus lichtere) accu. 

Romain Dumas 2019