KPN Digitenne vanaf 9 juli landelijk in HD-kwaliteit
Randstad als laatste

KPN Digitenne vanaf 9 juli landelijk in HD-kwaliteit

08-07-2019 12:08 Laatste update: 15:53

Digitenne van KPN is vanaf morgen landelijk in HD-kwaliteit te bekijken. Op 9 juli krijgen Noord- en Zuid-Holland en Utrecht het nieuwe signaal binnen.

KPN is zijn Digitenne-netwerk sinds oktober 2018 per regio aan het omzetten naar de nieuwe standaard. Digitenne werd altijd over de ether uitgezonden via de standaard DVB-T, maar die is achterhaald. HD-video is bij de oude standaard niet mogelijk, daarom gebruikt KPN nu het modernere DVB-T2. Daarmee kunnen Digitenne-gebruikers hun volledige zenderpakket in HD-kwaliteit bekijken.

Klanten hebben daarvoor wel een nieuwe tv-ontvanger nodig. Die is kosteloos bij KPN aan te vragen. De oude ontvangers van Digitenne-gebruikers in de Randstad werken vanaf 9 juli niet meer, bij gebruikers in de rest van Nederland was dat al langer het geval.

Huidige frequenties veranderen door 5G

De frequenties waarop Digitenne wordt uitgezonden, veranderen de komende tijd, waarschuwt KPN. Dat heeft te maken met de komst van 5G-internet. De frequenties die daarvoor gebruikt gaan worden, zullen later dit jaar geveild worden. Sommige van die frequenties worden nu nog door KPN voor Digitenne gebruikt. Klanten krijgen bericht van KPN, en de provider biedt een overzicht met wijzigingsdata voor Digitenne-frequenties per regio.

KPN was de vergunning voor het uitzenden van Digitenne in 2016 bijna kwijt. Als het bedrijf de frequenties wilde blijven gebruiken, moest het overstappen op de nieuwe standaard DVB-T2 en de nieuwe ontvangers voor zijn klanten betalen. Dat wilde KPN niet, en dus werd er een veiling gepland. Maar de enige andere gegadigde voor de frequenties viel af, waardoor KPN als enige partij overbleef. Nu mag KPN tot 2030 Digitenne uitzenden, maar moet het de oude ontvangers van klanten wel kosteloos omruilen.

Test: nieuwe Ziggo Mediabox Next

Volg Bright op YouTube voor meer video's