Beeld © Vodafone
Beeld © Vodafone
Snelheid onbekend

Vodafone test 5G op smartphones in Maastricht

9 juli 2019 18:01

Vodafone heeft voor het eerst een 5G-signaal ontvangen op een consumententelefoon in Nederland. In Maastricht test Vodafone het snellere 5G-internet. Het is een voorbode voor een test die de provider in Eindhoven wil gaan doen.

Waar in Zurich, Londen, Seoul en zo'n beetje elke grote Amerikaanse stad al 5G-netwerken in de lucht, blijft het in Nederland behoorlijk stil rondom de introductie van het supersnelle mobiele netwerk. Tot nu toe zijn het vooral zakelijke tests in het noorden van het land en beloftes over 5G-netwerken in de toekomst.

Om dat enigszins te doorbreken, heeft Vodafone voor het eerst een 5G-verbinding tot stand gebracht via het bestaande Nederlandse netwerk. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van een 3,5 GHz-band, die vanuit een basisstation in Maastricht de nabije omgeving voorziet van een 5G-signaal. Het moet de blauwdruk worden voor later dit jaar in Eindhoven, waarbij Vodafone samen met Ericsson een grotere test met 5G wil uitvoeren.

Snelheid onbekend

Vodafone toont in een foto bij de bekendmaking een 5G-logo bij het netwerkicoontje op een smartphone. Het gaat volgens Vodafone om de Oppo Reno 5G.

Vodafone laat niet weten wat de behaalde snelheid was. "Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen", aldus Matthias Sauder, directeur Mobiel Netwerk van VodafoneZiggo. Het netwerk is voorlopig gesloten voor niet-Vodafone-medewerkers. 

T-Mobile en KPN testen 5G ook

Concurrenten T-Mobile en KPN zijn ook bezig met het testen van 5G. T-Mobile maakte maandag bekend binnenkort drie locaties te openen waar toepassingen met het snellere mobiele netwerk getest kunnen worden. KPN test 5G onder meer in de Rotterdamse haven. 

De eerste frequenties die nodig zijn voor de landelijke uitrol van 5G worden naar verwachting eind dit jaar of begin 2020 geveild.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

T-Mobile opent drie 5G-testcentra in Den Haag

Kijk ook: alles wat je wil weten over 5G in Nederland

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's