Privacy onduidelijk

'FBI moet FaceApp onderzoeken wegens privacygevaar'

18 juli 2019 15:21

De Amerikaanse senator Chuck Schumer vraagt de FBI en de Amerikaanse toezichthouder FTC om een onderzoek te starten naar FaceApp, de populaire Russische app die gezichten er veel ouder uit laat zien.

Schumer heeft de FBI en FTC een brief gestuurd waarin hij pleit voor een groot onderzoek naar FaceApp. De senator wijst op de grote populariteit van de app, die met kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning foto's van gebruikers kan aanpassen. Dankzij een nieuw filter is FaceApp plots weer populair: gebruikers kunnen een selfie uploaden en de app laat zien hoe zij er als bejaarde uit zouden zien.

Maar de privacyverklaring van de app geeft de Russische ontwikkelaar van de app vrij spel met de data van gebruikers. Die delen hun foto met het bedrijf, maar ook hun locatie, IP-adres, het identificatienummer van hun telefoon en meer. Volgens de privacyverklaring mag het bedrijf daarna doen met die data wat het wil.

'Gevaar voor nationale veiligheid'

De Amerikaanse senator vindt die voorwaarden een "nationaal gevaar voor de veiligheid en privacy van miljoenen Amerikaanse burgers". De Amerikaanse Democratische partij heeft alle presidentiële kandidaten een waarschuwing gestuurd om de app niet te gebruiken.

Ook worden alle medewerkers van presidentscampagnes gevraagd om de app onmiddellijk te verwijderen.

Russische hackers

De Amerikaanse Democratische partij neemt Russische cyberdreigingen hoog op, sinds de partij tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 door Russische hackers werd aangevallen.

FaceApp heeft in algemene mediaverklaring het delen van gebruikersdata met derde partijen ontkend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

FaceApp haalt 'racistische' gezichtsfilters na paar uur offline

Miniatuurvoorbeeld
Bright Podcast

Volg de Bright Podcast en de Bright Update