Halvering winst Samsung door zwakke verkoop geheugenchips
Onder verwachting

Halvering winst Samsung door zwakke verkoop geheugenchips

31-07-2019 11:04 Laatste update: 11:04

Samsung zag zijn winst halveren ten opzichte van vorig jaar. Ook de omzet van de Zuid-Koreaanse techreus daalde.

Samsung maakte in het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 6,6 biljoen Koreaanse won (5 miljard euro), 56 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat meldt het bedrijf in zijn kwartaalcijfers. De omzet kwam op 56,1 biljoen won (42,6 miljard euro), een daling van 4 procent.

Samsung wijt de daling onder meer aan de zwakke markt voor geheugenchips, een van de belangrijkste producten voor Samsung. Het bedrijf verwacht 'aanhoudende onzekerheid' rond de geheugenchips, die alsnog goed waren voor een omzet van 3,4 biljoen won. Mogelijk speelt de handelsruzie tussen Zuid-Korea en Japan ook een rol in de onzekerheid. Analisten verwachten dat de markt voor geheugenchips pas in 2020 weer verbetert.

Telefoonverkopen lopen terug

Ook de mobiele tak presteert slechter dan verwacht. Samsung noteert een winst van 1,56 biljoen won voor zijn telefoontak, veel lager dan de 2,67 biljoen won van tweede kwartaal van 2018 en de 2,27 biljoen won van het eerste kwartaal van dit jaar.

De verkopen van de Galaxy S10 zijn teruggelopen en het bedrijf belooft de winst te vergroten met de introductie van de Galaxy Note 10 en de opvouwbare Galaxy Fold later dit jaar. Samsung gaat verder niet op zijn vouwtelefoon in, maar vermoedelijk heeft de onverwachte verkoopvertraging van ruim vijf maanden ook voor een deuk in de winst gezorgd.

Oled-tak weer in de lift

De beeldschermtak van Samsung heeft een winst van 750 miljard won gemaakt, door een verbeterende vraag naar oled-schermen voor telefoons en een eenmalige betaling. Die betaling komt waarschijnlijk van Apple, dat een eenmalige boete moest betalen voor het niet afnemen van een minimaal aantal oled-schermen. Ook Apple zag zijn iPhone-verkopen de afgelopen tijd dalen, en liet minder iPhones maken dan gepland.

Samsungs tak voor consumentenelektronica maakte een winst van 710 miljard won, een stijging van 200 miljard won ten opzichte van een jaar eerder. De 11 miljoen won omzet afgelopen kwartaal was 6 procent hoger dan een jaar eerder.

Eerste indruk: de opvouwbare Samsung Galaxy Fold

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's