'Huawei komt dit jaar met toestel met Android-alternatief'
HongMeng

'Huawei komt dit jaar met toestel met Android-alternatief'

05-08-2019 08:16 Laatste update: 08:16

Huawei test een smartphone met zijn eigen alternatieve besturingssysteem HongMeng. De betaalbare telefoon zou eind dit jaar mogelijk al te koop zijn.

Het eerste Huawei-toestel met het eigen Android-alternatief zou zo'n 2000 yuan kosten, omgerekend bijna 260 euro. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times op basis van ingewijden.

Huawei's eigen HongMeng OS was in eerste instantie eigenlijk bedoeld voor internet of things-apparaten, zoals slimme speakers, lampen, sensoren en meer. Maar door de handelsoorlog tussen de VS en China heeft Huawei de ontwikkeling van HongMeng voor smartphones versneld.

Het systeem moet uiteindelijk een zo volwaardig mogelijk alternatief voor Android worden, al blijft die ondersteuning vanuit makers van populaire apps en onzekere factor.

Onduidelijkheid rond Android blijft

Door de handelsoorlog is het nog altijd onduidelijk of het Chinese Huawei straks nog wel Android-toestellen kan maken. Het bedrijf staat op een zwarte lijst waardoor Amerikaanse bedrijven geen zaken met Huawei kunnen doen. Dat geldt ook voor de Amerikaanse Android-maker Google.

Later deze maand loopt een periode van 90 dagen versoepeling af, de precieze gevolgen voor Huawei en zijn klanten blijven daardoor onduidelijk.

Huawei zei tijdens zijn recente, verrassend positieve kwartaalcijfers opnieuw dat het de voorkeur geeft aan Android voor zijn mobiele apparaten. Huawei-voorzitter Liang Hua noemt HongMeng onderdeel van de langetermijnstrategie van zijn bedrijf.

Tech-oorlog tussen VS en China

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's