Geen Nederlanders 'afgeluisterd' door Facebook-medewerkers
Alleen in VS

Geen Nederlanders 'afgeluisterd' door Facebook-medewerkers

14-08-2019 20:04 Laatste update: 20:04

Facebook heeft net als Apple en Google medewerkers laten meeluisteren met geluidsopnames van gebruikers, maar dat is volgens Facebook niet in Europa gedaan.

In de app Facebook Messenger is het mogelijk om een audiobericht te laten transcriberen, zodat de ontvanger niet alleen kan luisteren, maar ook kan lezen wat er wordt gezegd. Steekproefsgewijs controleerden Facebook-medewerkers en inhuurkrachten of dit transcriberen goed was gegaan door de audioclips terug te luisteren.

Nu blijkt dat er geen Nederlandse of andere Europese gebruikers zijn geweest die toegang hadden tot deze Spraak-naar-tekst-optie in Facebook Messenger, omdat deze functie alleen in de Verenigde Staten beschikbaar is. Dat laat Facebook weten aan Bright.

Facebook is ruim een week geleden gestopt met het meeluisteren naar de audioberichten. Het nieuws kwam aan het licht toen verschillende inhuurkrachten uit de school klapten tegenover Bloomberg.

Google en Apple

Naast Facebook zijn ook Apple en Google publiekelijk op de vingers getikt vanwege kwaliteitscontroles door mensen bij spraakopdrachten aan hun slimme assistenten. Beide bedrijven zijn voorlopig gestopt met meeluisteren met Siri en Google Assistent.

Kijk ook: afgeluisterd door slimme assistenten?

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal