Zo maak je een goede videoreview in 7 stappen
Van onze partner Samsung

Zo maak je een goede videoreview in 7 stappen

19-08-2019 10:14 Laatste update: 18-10-2019 15:40

Aan de hand van de Samsung Galaxy Note 10 vertellen de doorgewinterde reviewers van Bright hoe je dat nou doet, een goede videoreview maken. Het belangrijkste: kies een hoofdlijn. En vermijd specs.

Hoeveel reviews over nieuwe telefoontoestellen Brightreviewer Bram van Dijk precies maakte weet hij niet meer. Maar het aantal loopt wel in de tientallen denkt hij. Toch benadert Van Dijk elk nieuw toestel alsof het zijn eerste is: “Je moet nieuwsgierig naar zo’n telefoon blijven kijken. Het zijn ontzettend geavanceerde apparaten waar een fabrikant heel veel tijd in heeft gestopt.”

Deze 'upcomingreviewtalenten oefenden vast voor de camera met de Galaxy Note 10:

 

1. Eerste indruk

Van Dijk begint altijd met een eerste indruk. Ligt ie lekker in de hand? Hoe voelen de knoppen? Is het scherm prettig om naar te kijken? Volgens Van Dijk is het ‘aanraakbare’ van een telefoon heel belangrijk. “Je brengt veel tijd door met je telefoon. Dus daar let ik als eerste op.”

2. Bedenk een invalshoek

Voor je met een review van start gaat, moet je een sterke invalshoek bedenken, zegt reviewveteraan en Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande. De USP’s die de fabrikant zelf naar voren brengt, kunnen daarbij helpen. Van der Zande neemt de Samsung Galaxy Note 10 als voorbeeld: “Samsung noemt natuurlijk een heleboel nieuwe features bij het uitbrengen van zo’n nieuw toestel, maar ik kies er altijd een paar uit waarvan ik denk dat ze de kijker aanspreken. Omdat ze echt vernieuwend zijn. Of sexy. Zoals die S-Pen, dat is echt een onderscheidend, apart onderdeel die je nu ook als afstandsbediening kunt gebruiken.”

3. Denk aan je doelgroep

Bij het kiezen van de te bespreken features, houden de heren altijd de doelgroep in gedachten. Daarbij moet je volgens Bram de valkuil vermijden dat je een review enkel voor de voorhoede maakt. Van Dijk: “Geeky technerds die de hele tijd voor het nieuwste van het nieuwste gaan, zijn ook onze doelgroep maar ze zijn wel in de minderheid. De meeste mensen wisselen minder vaak van telefoon. Die groep wil gewoon een helder verhaal horen.”

4. Kies de features die je wilt bespreken

Van der Zande zegt dat als je de Note 10 als voorbeeld neemt, hij om te beginnen iets zou vertellen over de schermgrootte. Dat is echt een opvallende feature. “En die kan je ook goed afzetten tegen eerdere modellen en toestellen van andere merken. Bij de Note 10+ is het scherm bijvoorbeeld 6,8 inch. Dat is best enorm.”

5. Laat zien hoe het werkt

Volgens Van Dijk is de camera een element waar de meeste telefoonkopers veel waarde aanhechten. De Note 10 en de Note 10+ is met en nieuwe videocamera uitgevoerd waarmee je het zogenaamde bokeh-effect kunt simuleren. Dat levert videobeelden van cinematische kwaliteit, met scherpe objecten in de voorgrond tegen een vervaagde achtergrond. Van Dijk: “En dat is mooi, want dan heb je wat om te laten zien in je video. Beelden die je bovendien kunt vergelijken met andere toestellen die prat gaan op hun camerakwaliteit.”

6. Kijk en vergelijk

Volgens Van der Zande is het onderzoeken van een claim, die vervolgens tonen in de praktijk en vergelijken met andere modellen een typische reviewpraktijk. “Het is een van de meest effectieve manieren om te laten zien wat je met een toestel kunt doen.” Van Dijk: “Tegelijk moet je uitkijken dat een review alleen maar over specificaties gaat. Ook al heeft de Note 10 een Snapdragon 855 SoC, Dynamic AMOLED scherm en een snelle 4G ontvanger van categorie 2.0, de meeste mensen willen vooral weten of je er lekker op kunt Instagrammen. Dat kan trouwens prima met de Note 10, net als video’s editen met de aanwezige software.”

7. Trek een conclusie

Uiteindelijk is de conclusie die je de kijker mee wil geven het belangrijkste, zegt Bram van Dijk. “Je gaat ‘m wel dagelijks gebruiken.” Erwin van der Zande voegt daar aan toe dat een sterke conclusie rekening houdt met de verschillende manieren waarop mensen een telefoon gebruiken, hoe het toestel zich verhoudt tot voorgaande generaties en vergelijkbare modellen en of de telefoon een beetje futureproof is. Van der Zande: “Een conclusie is vaak een verkapt aankoopadvies.”

Als eerste het nieuwe paradepaardje van Samsung in bezit? Bestel hier de Note 10 en hier de Note 10+. 

Aftermovie: Bright Night met Galaxy Note 10

 

Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal