Microsoft-AI speelt mahjong 'beter dan topspelers'
Spelende computer

Microsoft-AI speelt mahjong 'beter dan topspelers'

30-08-2019 12:48 Laatste update: 13:02

Len Maessen

Microsoft wil met een kunstmatige intelligentie het spel mahjong kraken. Microsoft-topman Harry Shum kondigde dinsdag aan dat de software genaamd Super Phoenix 'het niveau van de gemiddelde deelnemer op de Japanse mahjong-website Tenhou voorbij heeft gestreefd'.

Shum zei dat de kunstmatige intelligentie 'goed om kan gaan met veel onzekerheid'. "Hij toont instincten die lijken op die van een mens en lijkt een gevoel van bewustzijn te hebben", schrijft de Chinese South China Morning Post. Ook zou de AI goed zijn in 'projectie en gevolgtrekking'. 

Mahjong is een van origine Chinees spel waarbij spelers proberen om reeksen van tegels te verzamelen. Volgens Shum heeft het 'meer verborgen informatie' dan andere spellen.

De software Super Phoenix moest volgens Microsoft zo'n 5.000 potjes mahjong spelen voordat het programma zich als een expert ging gedragen. Mahjong-platform Tenhou, waar de intelligentie op leerde spelen, heeft zo'n 300.000 leden.

Google-AI

De afgelopen jaren waren spelende systemen met kunstmatige intelligentie regelmatig in het nieuws. Zo wist Googles Deepmind-programma meerdere intelligenties te bedenken die schaak, het Chinese spel Go en het Japanse spel Shogi konden spelen. De AlphaGo-software slaagde er in om meerdere grootmeesters te verslaan.

Worden robots slimmer dan mensen?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.