'Nederland had grote rol bij virusaanval op Iraans kernprogramma'
Stuxnet

'Nederland had grote rol bij virusaanval op Iraans kernprogramma'

02-09-2019 17:20 Laatste update: 03-09-2019 08:09

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD speelde een belangrijke rol bij het saboteren van het Iraanse kernprogramma.

Een agent van de AIVD wist in 2007 binnen te dringen op het netwerk van het atoomcomplex bij Natanz, aldus vier inlichtingenbronnen van de Volkskrant. Vervolgens wist de agent een verwoestend virus los te laten.

De AIVD zou een ingenieur hebben gerekruteerd. Deze deed zich voor als een monteur die hielp bij de installatie van centrifuges. Uiteindelijk kon hij jarenlang meerdere malen het complex betreden om informatie te verzamelen voor het virus.

De Amerikanen en Israëliërs gebruikten de verzamelde informatie om het virus aan te passen, waarna de AIVD-agent de kwaadwillende software op een usb-stick mee terug naar de locatie nam.

Kapotte centrifuges

De uitlaatkleppen van de centrifuges gingen door het virus dicht, waardoor gassen hier niet meer uit werden weggeblazen. Door de toenemende druk draaiden de centrifuges zichzelf hierdoor kapot, waardoor het Iraanse programma jaren vertraging opliep.

Het was al langere tijd bekend dat het nucleaire programma was gesaboteerd, maar niemand heeft tot op heden hiervoor de verantwoordelijkheid genomen. Het gebruikte Stuxnet-virus werd in 2010 voor het eerst opgemerkt door antivirusbedrijf Kaspersky Lab.
 

Kijk ook: Bright Night over security