Apple past algoritme aan na 'voortrekken' eigen apps
Eigen apps eerst

Apple past algoritme aan na 'voortrekken' eigen apps

09-09-2019 14:26 Laatste update: 14:30

Apple heeft veranderingen in het algoritme van de App Store doorgevoerd, waardoor Apple-apps nu minder vaak bovenaan komen bij de zoekresultaten.

In juli werd Apple door The Wall Street Journal beschuldigd van het voortrekken van zelf ontwikkelde apps boven de andere apps in de App Store. Volgens the Journal kwam in 60 procent van de gevallen een Apple-app bovenaan te staan, in plaats van goed beoordeelde concurrenten. Zo gaf Apple als eerste resultaat 'Apple Kaarten' en niet 'Google Maps'. Apps waar Apple geld mee verdiend, kwamen zelfs in 95 procent van de gevallen bovenaan te staan. Soms kwamen er zelfs apps van Apple bovenaan te staan die niet direct iets met de zoekterm te maken hadden. 

Apple ontkende direct dat het de eigen apps voortrok. Er kan geen review achtergelaten worden op de apps van Apple in de App Store.

Toch veranderd

Ondanks deze ontkenning heeft Apple toch aanpassingen gedaan in het algoritme dat bepaalt welke app bovenaan komt te staan. Apple laat aan de New York Times weten dat het algoritme soms apps clusterde van een bepaalde maker (lees: Apple), maar dat dit nu aangepast is om de schijn weg te halen dat bepaalde makers een speciale behandeling krijgen.

"Het is niet gecorrigeerd", zegt topman Philip Schiller tegen de krant. "Het is verbeterd", vult andere topman Eddy Cue aan. Experts laten aan de krant weten het gedrag van Apple verdacht te vinden.

Apple ligt onder de loep bij zowel de Amerikaanse als Europese toezichthouder voor het mogelijk misbruik maken van de machtspositie. Spotify diende in maart 2019 een klacht in bij de Europese Commissie omdat Apple 'vals' zou spelen. De app viel bij de zoekterm 'muziek' van de 1ste plek (september 2013) naar de 23ste plek (december 2018) in de App Store.

Kijk ook: dit is uitgelekt over de nieuwe iPhones

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's