TomTom gebruikt 5G om kruispunten veilig te maken
Noodvoertuigen

TomTom gebruikt 5G om kruispunten veilig te maken

02-10-2019 19:26 Laatste update: 03-10-2019 07:43

TomTom en Verizon werken samen aan het veiliger maken van kruispunten voor noodvoertuigen door middel van 5G-technologie.

Een gezamenlijk project tussen de Nederlandse navigatiedienstverlener en het Amerikaanse telecomconcern werd woensdag aangekondigd op conferentie TechCrunch Disrupt in San Francisco.

Brandweerwagens

Met behulp van Verizons kennis en kunde met 5G en de digitale kaarten van TomTom willen de bedrijven verbeteringen doorvoeren op het vlak van voertuigidentificatie en alarmmeldingen. Hierdoor zou het voor bijvoorbeeld brandweerauto's makkelijker worden om snel en veilig door de stad te rijden wanneer zich een incident voordoet.

Met behulp van sensoren wordt in beeld gebracht wat voor voertuigen er precies op een kruispunt rijden. Deze informatie wordt met 5G verzonden, zodat bijvoorbeeld een ziekenwagen ziet wat de verkeerssituatie is om zo snel mogelijk over het kruispunt te kunnen rijden.

Razendsnel

5G leent zich uitstekend voor het experiment, omdat er amper vertraging op het netwerk aanwezig is. De informatie is wordt verzonden en ontvangen is daarom altijd actueel - een must als je een verkeerssituatie in de gaten houdt.

Er zijn geen financiële details van de samenwerking naar buiten gebracht. Op het moment wordt het systeem voorbereid om in de praktijk te testen.

Is dit de allerlaatste TomTom?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's