Riskant: Google-telefoon te ontgrendelen met ogen dicht
Face-unlock

Riskant: Google-telefoon te ontgrendelen met ogen dicht

18-10-2019 10:30 Laatste update: 14:40

De nieuwe Google-smartphone Pixel 4 is ontgrendelen via gezichtsherkenning als de ogen van de eigenaar gesloten zijn. De functie vormt hierdoor een beveiligingsrisico.

Om de nieuwe Google-telefoon Pixel 4 te ontgrendelen via gezichtsherkenning hoef je je ogen niet open te hebben, ontdekte de BBC. De gezichtsherkenning werkt ook met gesloten ogen, wat bij de meeste smartphones bewust niet het geval is. Hierdoor is de telefoon ook te ontgrendelen als de eigenaar slaapt of zelfs als de persoon is overleden. 

Tijdens je slaap

Een beveiligingsexpert noemt de functie tegenover de BBC een groot risico: als iemand de telefoon voor je gezicht houdt terwijl je slaapt, krijgt die persoon toegang tot alle inhoud. 

Google heeft in een reactie laten weten de gezichtsherkenning voorlopig niet aan te passen. Dat zou in de toekomst met een software-update wel mogelijk zijn. Apple's Face ID-gezichtsherkenning controleert of de persoon alert is, anders wordt het toestel niet ontgrendeld. 

Nederlandse webwinkels

Google kondigde de nieuwe Pixel 4-smartphones deze week aan. De telefoons worden officieel niet in Nederland op de markt gebracht, maar meerdere Nederlandse webwinkels beloven ze wel aan te bieden. De Pixel 4 kost in Duitsland 749 euro, de XL-versie is verkrijgbaar vanaf 899 euro. 

Zo goed zijn de camera's van de iPhone 11 Pro:

Volg Bright op YouTube voor meer smartphone-reviews