© Bankier van het Verzet/Mark van Aller

Brein stopt '80 procent van illegale Russische streams'
Illegaal streamen

Brein stopt '80 procent van illegale Russische streams'

21-10-2019 15:03 Laatste update: 16:27

Via de rechter heeft anti-piraterij-stichting Brein naar eigen zeggen meer dan 80 procent van illegale Russische streamingwebsites platgelegd.

Stichting Brein kan zichzelf op de borst kloppen: het heeft een overwinning geboekt in dienst van film- en serieproducenten. Een gerechtelijk bevel zorgde ervoor dat drie Nederlandse hostingproviders en twee Russische providers met servers in Nederland het streamingplatform Moonwalk.cc moesten afsluiten en de gegevens van de eigenaren van het platform moesten vrijgeven.

Volgens Brein zorgde het platform Moonwalk voor 80 procent van de illegale streamingsites in Rusland, met maandelijks 90 miljoen unieke gebruikers die het platform elke maand zo'n 395 miljoen keer bezochten. Op het platform stonden veel internationale films, maar ook Nederlandse films als 'Bankier van het Verzet', 'Michiel de Ruyter' en 'Zwartboek'.

Stichting Brein trok voor deze actie samen op met de Amerikaanse anti-piraterij-organisaties Motion Picture Association (MPA) en de Alliance for Creativity and Entertainment (ACE).

De homepage van Moonwalk toont nu het bericht: "Takedown by BREIN. This service will NEVER be up again". Het platform bood meer dan 26.000 films en 10.000 series aan, zonder over de rechten te beschikken.

Flinke boetes

De providers hebben direct gehoor gegeven aan het bevel. Deden ze dit niet, dan betaalden ze 10.000 euro per dag. Hielden ze de klantgegevens voor zichzelf, dan betaalden ze zelfs 2500 euro per uur. 

"Nederland verleent onderdak aan veel illegale download- en streamingdiensten. Benadeelde rechthebbenden vragen daarvoor aandacht van de autoriteiten en van Nederlandse hosting providers zelf", stelt directeur Tim Kuik in een persbericht. "De strijd tegen piraterij is wereldwijd en wij gaan achter de beheerders van illegale diensten aan, hun hosting infrastructuur en andere tussenpersonen die hen ondersteunen."

Kijk ook: zo bedwing je de piraat in jezelf

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal