Een nieuwe manier van nieuws ervaren
Ontmoet de Nachtwacht

Een nieuwe manier van nieuws ervaren

25-10-2019 08:10 Laatste update: 07-11-2019 14:29

Onlangs lanceerden we onze eerste AR-ervaring Ontmoet de Nachtwacht in de app van RTL Nieuws. Hiermee kon je met je smartphone de Nachtwacht in je eigen woonkamer projecteren en kon je leden van de compagnie zelf tot leven roepen. En in de toekomst kan je vaker AR-projecten van RTL Nieuws verwachten.

Hoe breng je het nieuws tot leven? Met stevige verslaggeving natuurlijk, met sterke beelden, boeiende verhalen én, steeds vaker, met augmented reality. Miriam Petzold is bij RTL nieuws verantwoordelijk voor de ontwikkeling en toepassing van augmented reality en virtual reality. Haar eerste project: het tot leven brengen van de Nachtwacht. Ze legt uit hoe zo'n augmented reality-ervaring werkt en waarom het relevant is voor onze kijkers.

Wat is augmented reality eigenlijk?

"Eigenlijk betekent het letterlijk 'toegevoegde werkelijkheid'. In praktijk wordt er aan de werkelijk door een computer iets toegevoegd. In dit geval wordt de Nachtwacht aan jouw eigen werkelijkheid toegevoegd en stapt daarnaast nog eens iemand úit die Nachtwacht zodat bijvoorbeeld Jan van der Heede jouw huis staat."

Miriam Petzold

Waarom heeft RTL Nieuws gekozen voor het Nachtwacht-project om haar eerste AR-ervaring te maken?

"Vanwege het Rembrandtjaar en de restauratie van de Nachtwacht wilden we graag de Nachtwacht met augmented reality tot leven te brengen. Toen we gingen kijken hoe we dat moesten realiseren, kwamen we al snel bij het project Nachtwacht 360 terecht. Zij zochten dubbelgangers van de personen op de Nachtwacht om het schilderij te recreëren als een serie foto's met échte mensen in handgemaakte kostuums. Kortom een ideale partner omdat zij de kostuums en de figuranten konden leveren. Binnen RTL Groep zit het Israëlische bedrijf Inception dat wereldwijd leidend is in VR- en AR-design en -productie, dus dat heeft het technische deel op zich heeft genomen.

Samen met Inception hebben we in onze eigen studio, waar normaal gesproken het nieuws wordt opgenomen, een live shoot georganiseerd, voor zo'n groen scherm, met drie dubbelgangers van Nachtwacht 360: Jan van der Heede, luitenant Willem van Ruytenburch en Rembrandt zelf, die we in hun handgemaakte kostuums hebben gefilmd. Inception heeft deze opnames vervolgens omgezet in een AR-ervaring."

Wat is de reden dat RTL Nieuws met augmented reality aan de slag wil?

"Wij willen het nieuws zo dicht mogelijk bij het publiek laten komen en met AR kun je een goed gevoel van 'aanwezigheid' creëren. Bij Ontmoet de Nachtwacht leer je via dubbelgangers de personen uit het schilderij ook echt kennen, benadrukken wij het menselijke verhaal en maken het daardoor persoonlijk en relevant voor het publiek.

Op deze manier kun je complexere of zoals in dit geval historische onderwerpen op een duidelijke én speelse manier presenteren waardoor het beter wordt ervaren of beleefd."

Hoe zie jij in de toekomst AR gebruikt worden bij het nieuws?

"Je moet bedenken dat AR het geschiktst is bij een verhaal dat een 3D-object beschrijft. Die dingen kun je met AR echt in de handen van het publiek leggen. Zie het zo voor je: de nieuwslezer vertelt over de lancering van het ruimteschip van Elon Musk. Door AR in te zetten, zal die ruimteraket naast de presentator verschijnen: 3D, met schaduw en heel realistisch zodat het publiek meteen begrijpt hoe het er uitziet.

En dat is dan in de studio. Met mobile AR zou je je kunnen voorstellen dat je diezelfde raket in jouw eigen woonkamer ziet, kunt aanraken, draaien en van alle kanten kun bekijken of dat de presentator gewoon live in jouw woonkamer wordt geprojecteerd en daar het nieuws vertelt. Ook kun je een object zo schalen dat het op hetzelfde formaat, zoals de Nachtwacht bijvoorbeeld in het Rijksmuseum hangt, in jouw eigen omgeving verschijnt.

Het leuke van AR is dat je entertainment kunt koppelen aan informatie en omdat je actief met die informatie bezig bent, is de kans groter dat je het beter opneemt, begrijpt en dat het dichter bij je staat."

Hoe AR het nieuws verrijkt:

- Aanwezigheid: er verschijnt iemand in jouw omgeving.

- Interactie: je kan een object aanraken, het omdraaien of openen.

- Dimensies ervaren: je kunt de ware grootte van een object projecteren en met dingen in jouw eigen omgeving vergelijken.

Zie je nog valkuilen voor deze tool?

"Hoewel de New York Times al in 2018 is begonnen met een AR-ervaring toe te voegen in hun app bij een tekstueel artikel, wordt AR nog steeds door veel mensen in de gaming-hoek geplaatst. Denk aan Pokémon GO bijvoorbeeld. Het gevaar daarvan is dat mensen het kunnen gaan zien als een 'gimmick'. Daarom zien wij dit nu ook echt als een tussenstap, want door het scherm van je smartphone of tablet naar jouw eigen fysieke omgeving kijken, blijft een beetje vreemd voelen. Ik denk dat als we in de toekomst met interactieve brillen gaan werken, dat het allemaal gemakkelijker en intuïtiever wordt."