Wetenschappers bijna failliet door roamingkosten van adelaars
Roaming

Wetenschappers bijna failliet door roamingkosten van adelaars

27-10-2019 07:47 Laatste update: 07:47

Russische wetenschappers die migrerende adelaars volgden, konden hun rekeningen niet meer betalen omdat een aantal adelaars naar Iran en Pakistan vlogen waardoor de dataroamingkosten van de sms-zenders de pan uit rezen.

De 13 gevolgde adelaars vertrokken van Zuid-Rusland en Kazachstan en vlogen het zuiden van Azië om te overwinteren. Met name de steppeadelaar Min maakte het bont met de roamingkosten door naar Iran te vliegen. Gedurende de zomer was Min buiten bereik. Toen de adelaar opeens opdook in Iran, werden in één keer honderden sms'jes met locatiedata verstuurd. 

In Kazachstan kost een sms'je zo'n 20 eurocent. De sms'jes uit Iran waren met een prijskaartje van 70 eurocent bijna drie keer zo duur. Min had het complete trackingbudget opgebruikt dat bedoeld was voor alle vogels.

Megafone

De Russische onderzoekers zijn vrijwilligers van het Wilde Dieren Rehabilitatie Centrum in Novosibirsk. De Russische telecomprovider Megafone hoorde dat het trackingbudget helemaal op was gegaan en bood de onderzoekers aan om het project op een speciaal lager tarief te zetten. 

De onderzoekers zijn ook een crowdfundingactie begonnen waarmee ze zo'n 250.000 roebels (3.900 euro) ophaalden. Daarmee kunnen ze de adelaars alsnog blijven volgen.

Aan de hand van de doorgestuurde locatiedata kijken de onderzoekers op satellietfoto's of de vogels veilige locaties bereiken. Een van de grootste gevaren voor deze bedreigde diersoort zijn hoogspanningskabels. Het onderzoek moet bijdragen aan de overlevingskansen van deze adelaars.