Beeld © ANP
Beeld © ANP
Encryptie

Minister Grapperhaus wil toegang tot versleutelde chatapps

3 november 2019 14:55

Justitie moet toegang krijgen tot versleutelde chatdiensten zoals WhatsApp en iMessage. Dat vindt minister Ferd Grapperhaus.

Op het moment zijn berichten van deze apps niet van buitenaf in te zien. Grapperhaus vindt dat techbedrijven een speciale sleutel moeten introduceren, die door de rechter-commissaris kan worden gevorderd om chatberichten te lezen. Dat vertelt hij aan Nieuwsuur.

Steeds meer chatdiensten gebruiken end-to-end encryptie. Hierbij zijn chatberichten alleen te lezen door de verzender en ontvanger. Zelfs de techbedrijven die de apps maken, kunnen de berichten niet lezen.

Geven de techbedrijven gehoor aan de oproep van de minister, dan zouden ze op een compleet andere manier van beveiliging moeten overstappen. Tot nu toe zijn bedrijven terughoudend om dit te doen, omdat ze niet in de hand hebben wie toegang tot versleutelde data zal eisen.

Kritiek op Facebook

Aan kritiek van de Amerikaanse minister van Justitie gaf Facebook afgelopen maand geen gehoor. Dat bedrijf gebruikt de beveiligingsvorm al in WhatsApp, maar wil deze toepassen in al zijn apps.

Apple was in het verleden ook terughoudend bij verzoeken om hun versleuteling te verzwakken. Het bedrijf kwam onder vuur toen de iPhone van een aanslagpleger door versleuteling niet in te zien was. 

De voorganger van Grapperhaus was in 2016 juist positief over end-to-end encryptie. "Het kabinet is van mening dat het op dit moment niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland", stond toen in een brief.

Kijk ook: denk niet, wie wil mij nou hacken?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's