Elektrisch vliegen

Airbus onthult eerste elektrische racevliegtuig

20 november 2019 15:16

Airbus onthulde de White Lightning tijdens de Dubai Air Show. Het elektrische aangedreven vliegtuig moet in 2020 meedoen aan de Air Race E, een luchtrace met kleine elektrisch aangedreven racevliegtuigen.

Het White Lightning-toestel is naar zeggen 's werelds eerste elektrische racevliegtuig en zal in 2020 ingezet worden als de Airbus gesponsorde Air Race E van start gaat. 

Het vliegtuig oogt als een normaal éénzitter racevliegtuig, maar verborgen in de romp schuilen accu's en een elektrische motor die de twee tegenovergesteld draaiende propellers in de neus aandrijven. 

482 km/u

De elektrische motor kan het toestel met een snelheid van 482 kilometer per uur, tien meter boven de grond, over een 5 kilometer lang circuit met krappe bochten laten vliegen. In de romp van het toestel zitten de lithiumaccu's die op racesnelheid het vliegtuig slechts vijf minuten in de lucht kunnen houden. In een lichtere stand kan dat opgerekt worden naar tien minuten. 

Dat is niet veel maar het toestel is een onderdeel van de Air Race E, dat als platform voor de technologische ontwikkelingen van elektrisch aangedreven vliegtuigen moet dienen. Met de tijd zal de actieradius net zoals dat bij elektrische auto's ook nog steeds gaande is, steeds groter worden.

Vergroenen luchtvaart

Airbus werkt aan het vergroenen van luchtvaarttechnologie en hoopt dat dit raceplatform bijdraagt aan het versnellen van de ontwikkeling van de commerciële elektrische luchtvaart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VVD en D66: geef impuls aan elektrisch vliegen

Miniatuurvoorbeeld
Bright Day 2019

Elektrisch rijden, skaten, steppen en fietsen op Bright Day