Microsoft verandert privacyregels cloud na kritiek Nederland
Cloud voor de zaak

Microsoft verandert privacyregels cloud na kritiek Nederland

18-11-2019 10:31 Laatste update: 11:45

Len Maessen

Microsoft past de privacyvoorschriften voor zijn commerciële contracten aan na 'feedback' vanuit de EU en het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid.

In een statement schrijft Microsoft dat de contracten worden aangepast 'op basis van afspraken die we gemaakt hebben met het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid'. Het bedrijf wil meer transparantie bieden over de rol die Microsoft speelt bij het beheren van data in de cloud, zoals via Office 365.

Verantwoordelijkheid

Ook schrijft het bedrijf hun 'verantwoordelijkheid op het gebied van databescherming te vergroten' voor een deel van het verwerken van de data van bedrijven en overheidsinstituten. Het nieuwe privacyregelement moet ergens 'begin 2020' wereldwijd worden ingevoerd.

De Europese privacywaakhond EDPS onderzocht sinds april de afspraken die Microsoft over privacy maakte met verschillende takken van de Europese Unie. Die bleken niet te voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zei EDPS in oktober.

Privacyrisico's

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid bracht eerder dit jaar een onderzoeksrapport uit over de privacyrisico's van het gebruik van de clouddiensten van Microsoft op overheidsniveau.

Het ministerie waarschuwde daarin onder andere voor de hoeveelheid diagnostische gegevens die door Microsoft verzameld wordt over individuele gebruikers. Het bedrijf beloofde wel om deze alleen voor bepaalde doelen te gebruiken, maar mag deze juridisch gezien overal voor gebruiken.

Te lange opslagtermijn 

Microsoft zou een lange opslagtermijn hanteren voor deze gegevens. Daarnaast was het bedrijf volgens het ministerie 'ontransparant' over de data die het opslaat over het gebruik van cloudopslagdiensten als OneDrive.

Eerdere aanpassingen om de privacy te verbeteren zouden nog niet van toepassing zijn op de mobiele apps en Office Online; er werd onder andere diagnostische data doorgestuurd naar een marketingbedrijf in de Verenigde Staten. 

Het ministerie schatte dat zo'n driehonderdduizend Nederlandse ambtenaren dagelijks gebruikmaken van Microsoft-producten. Het noemt de risico's van de cloudcontracten over het algemeen "laag", maar raadde wel aan om deze weg te nemen en om voorlopig geen gebruik te maken van Office Online.

Microsoft komt met dual-screen apparaten

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's