Het beste design uit België
Made in Belgium

Het beste design uit België

27-11-2019 18:50 Laatste update: 18:50

Deze drie producten vielen ons het meest op onder de winnaars van de belangrijkste Belgische designprijzen, de Henry van de Velde Awards.

De grootste designprijzen van België zijn voor dit jaar uitgereikt. De Henry van de Velde Awards zijn te vergelijken met de Dutch Design Awards. Wat zijn de beste Belgische producten van 2019? Hier is onze selectie:

The Light Machine — Bernard Rommens (RotorGroup) voor Re-Volt

Lamp The Light Machine is geïnspireerd op de enorme lampen van een filmset, stoere jerrycans uit  het leger en mechanische details als voltmeters van een machine. Een stoere draaiende dimmer zorgt voor het gewenste voltage.

Tijdloos design, waarmee de makers zich afzetten tegen de wegwerpcultuur, en dan ook werkelijk tijdloos. Verkrijgbaar in legergroen, dieselblauw, battleship grijs en zwart voor 1049 euro.

The Waterbench — Barbara Standaert voor Ebema

Waterbench is een bank in de vorm van een enorme kiezelsteen. In het midden groeien planten terwijl de randen plek bieden om op te zitten. Dat groen geeft een beetje koelte, zuurstof en privacy. Om te zorgen dat het ook groen blijft en niet verdort, bestaat het zitoppervlak uit poreus beton en de onderste helft uit een betonnen schaal waarin 280 liter regenwater opgevangen kan worden.

Knap is hoe het water vrijwel direct door de zitting zakt en het oppervlak droog genoeg is om op te zitten. De Waterbench meet 250x175 bij 45 cm zithoogte en wordt verkocht door Ebema.

Morrow — Achilles Design voor Morrow

Autofocale slimme bril Morrow is doodnormale dagelijkse bril maar dan interactief. Dat betekent dat je niet meer hoeft te wisselen voor dichtbij en veraf, of je bril voor achter de computer moet afzetten als je de straat op gaat. 

De scherpstelling kan gewijzigd worden met een eenvoudige druk op de knop, netjes verwerkt in het 3D-geprinte montuur. Met een batterij die binnen een uur weer oplaadt. Deze technologie kan dankzij ontwerpbureau Achilles ook in bijna elk al bestaand frame geïntegreerd worden, hoewel dat Vlaamse frame juist zo mooi is.

Welke is jouw favoriet? Op 22 januari winnen 7 van de 21 winnaars de Henry van de Velde Gold Awards. Voor de Henry van de Velde Public Gold Award 2020 kun je nog tot 19 december stemmen op je favoriet op www.henryvandevelde.be.