'Consument moet regie over eigen voertuigdata krijgen'
Auto's

'Consument moet regie over eigen voertuigdata krijgen'

11-12-2019 10:37 Laatste update: 10:37

Consumenten moeten de zeggenschap krijgen over data die hun voertuigen genereren. De ANWB, BOVAG en meer brancheorganisaties pleiten voor nieuwe wetgeving over voertuigdata.

Moderne auto's verzamelen en bewaren steeds meer data over het gebruik en de eigenaar van het voertuig. Toch is die data nauwelijks door consumenten uit te lezen. Dat gebeurt vooral door automakers en garagehouders. Die krijgen daardoor een oneerlijke machtspositie met bijbehorend verdienmodel, vinden de brancheorganisaties ANWB, BOVAG, FOCWA, RAI Aftermarket, VACO, Verbond van Verzekeraars en VNA.

De organisaties willen dat consumenten inzicht krijgen in de data die zij zelf met hun voertuig generen. Ook moeten ze zelf kunnen kiezen met welk bedrijf ze die data delen, zodat ze minder afhankelijk zijn van autofabrikanten.

Nieuwe wetgeving

Om dat voor elkaar te krijgen pleiten de organisaties voor nieuwe wetgeving, op landelijk of Europees niveau. "Extra handhaving is cruciaal om te borgen dat grote techbedrijven die nu al een dominante positie hebben in andere markten, die positie niet misbruiken om ook dominant te worden in diensten die mogelijk worden door toegang tot voertuigdata", stellen de brancheorganisaties.

Door de keuzevrijheid bij de consument te leggen, ontstaat een eerlijke concurrentiestrijd tussen bedrijven, stellen de organisaties. Ook zou de overheid kunnen profiteren van toegang tot data in het kader van de verkeersveiligheid en mobiliteit, maar daarvoor moeten consumenten wel in staat zijn zelf over die data te beslissen.

Getest: elektrische Kia e-Soul

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's