Elektrische auto's

Jaguar vergroot bereik I-Pace dankzij elektrisch racen

16 december 2019 18:11

Jaguar racet al een tijdje mee in de Formule E en heeft nu de belangrijkste lessen uit het racekampioenschap vertaald naar zijn auto voor op de weg.

De Jaguar I-Pace wordt verkocht aan particulieren, maar ook gebruikt voor een raceserie. De speciaal ontwikkelde I-Pace eTrophy is een serie waarin auto's van hetzelfde type tegen elkaar racen op stroom. Het eerste seizoen heeft de slimme jongens van Jaguar nog slimmer gemaakt. Ze deden een keur aan ervaring op over de duurzaamheid van de accu en hoe die op de juiste temperatuur te houden. 

Wie nu een software update draait bij de dealer heeft 8 procent meer bereik in de praktijk. In de Eco-stand wordt efficiënter omgegaan met de afgifte van vermogen om met minder energie verder te kunnen rijden. De lamellen in de grille worden vaker dicht gedaan om de aerodynamica te verbeteren en de batterij wordt op een lagere netspanning gebruikt zonder verlies van vermogen. 

Naast de lessen uit de racerij hebben de 80 miljoen praktijkkilometers van klanten ook geleid tot verbeteringen. Het remsysteem haalt nu efficiënter energie terug naar de batterij en de calculatie van bereik klopt beter met de rijstijl van de chauffeur.

Als bonus staat deze nieuwe software-update ook toe dat er daarna meer over-the-air updates geïnstalleerd kunnen worden, waarvoor je niet terug naar de dealer hoeft. 

Kijk ook: hoe bevalt de Tesla Model 3?

Meer video's over elektrische auto's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal